Samen wandelen is samen werken.

Hoe fijn zou het zijn als alle hondenbezitters ontspannen samen met hun hond kunnen wandelen. Helaas is de realiteit vaak anders, toch kunnen we elkaar daarin helpen.

 

Het internet stroomt over met informatie over uitvallend gedrag en hoe je ervoor kunt zorgen dat je hond niet uitvalt naar andere honden. Maar de eigenaar met de hond waarnaar uitgevallen wordt, wordt vaak vergeten. Terwijl het juist het samenspel is wat ervoor kan zorgen dat de situatie prettiger wordt.

 

Stel je loopt je rondje, netjes met je hond aan de lijn, en er komt een andere hondenbezitter aan. Jouw hond snuffelt een beetje tussen het gras en ziet dan de andere hond. Hij kijkt maar blijft rustig staan. Samen met je hond loop je door en je komt langzaam dichterbij de andere hond. Die is niet zo rustig, hij trekt aan de lijn en blaft hardnekkig richting jouw hond. Jouw hond lijkt niks te doen, hij kijkt alleen maar naar de andere hond. De andere hondenbezitter doet erg zijn best om de aandacht van zijn eigen hond te krijgen maar het oogcontact tussen de honden blijft en daarmee ook het uitvallen. Jij loopt door met je hond en denkt misschien wel, wat een ongemanierde hond.

 

In z'n situatie kun jij als hondenbezitter met de stabiele hond, de uitvallende hond helpen. Kijken, aankijken en helemaal het fixeren wordt als intimiderend gedrag gezien in de hondentaal. Wegkijken en het de rug toedraaien zijn kalmerende signalen die de andere partij vertellen dat je geen kwaad in de zin hebt. Deze signalen zijn voor een groot deel automatisch en de hond zet ze meestal onbewust in. Sommige honden zijn erg goed in deze kalmerende signalen en de kans dat zij in een gevecht belanden is over het algemeen dan kleiner.

 

Jij als hondenbaas kunt ook gebruik maken van deze kalmerende signalen. Help de andere hond, door je eigen hond te leren die signalen bewust uit te zenden. Het is een grote kans dat het gewoon kijken van jouw hond, hoe onschuldig ook, de trigger kan zijn voor de reactieve hond om uit te vallen.

 

Vraag de aandacht van je hond en laat hem met de rug naar de andere hond toe zitten. Neem, waar mogelijk, daarbij afstand zodat de andere hondenbezitter makkelijk kan passeren. Wanneer zij voorbij zijn kun je, je wandeling weer op hetzelfde tempo vervolgen. Het is voor een hondenbezitter met een stabiel luisterende hond een kleine moeite en het kan de hondenbezitter met problemen net dat extra stukje zelfvertrouwen geven om controle over zijn hond te krijgen.

 

Wanneer je niet onder de hondenbezitter met een stabiele hond valt, dan kun je hetzelfde advies ook proberen. Het werkt namelijk twee kanten op, wanneer jouw hond bezig is met koek en beloningen voor het met jou bezig zijn in plaats van de andere hond, dan is er ook geen tijd om uit te vallen.

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Kyno Training. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving