Eigenwijze hond, eigenwijze baas.

Ik hoor heel erg vaak de opmerkingen; ‘Een husky? Dat zijn hele eigenwijze honden en die kun je niks leren.’

 

Als je denkt dat eigenwijze honden niet te trainen zijn, denk dan ook eens na over het volgende. De Siberische husky is een sledehond. Sledehonden lopen voor een slee en zullen zelf de bochten moeten nemen. Er zit geen fysiek stuur op. Je zult het met je stemcommando’s moeten doen. Als dit ras te eigenwijs was om wat te leren. Hoe gaan zij al die commando’s dan tot in de puntjes eigen maken. Het antwoord daarop mag je zelf bedenken.

 

Laat ik die eerste opmerking eens uitpluizen en in het algemene trekken.

 

Husky’s zijn eigenwijze honden. Ja. en daarom kun je ze niks leren. Nee.

 

Ja – het zijn eigenwijze honden, maar niet eigenwijzer dan elk andere hond. Het is maar net hoe je ze motiveert. In mijn ogen is die eigenwijsheid juist een spiegel voor de baas zelf. Zouden die karaktereigenschappen die wij als mensen eigenwijs noemen niet juist een afspiegeling zijn van de manier hoe we in het trainen staan. Want alle honden willen werken, misschien niet allemaal hetzelfde werk. Maar ik durf wel te beweren dat er geen hond is die van nature echt niks nieuws wil leren. Al is het maar door eigen nieuwsgierigheid en zelfontdekkingen. Het is aan ons als baas om die nieuwsgierigheid zo te draaien dat de hond samen met ons nieuwsgierig wil zijn en samen met ons de wereld wil ontdekken. Doen we dat niet, dan gaat de hond het wel zelf doen. En ja, dan zou je ze eigenwijs kunnen noemen. Maar dan heb je naar mijn mening als baas niet goed genoeg je best gedaan.

 

Nee – alle honden kun je iets leren. Het gaat bij de een wat sneller dan de ander, het gaat bij de een op een andere manier dan bij een ander. Want elke hond is zijn eigen individu. Het zijn allemaal levende organismen met hun eigen denkpatronen, eigen genen, eigen emoties, eigen opvoeding, eigen rugzakje met positieve en negatieve ervaringen. Geen enkele hond is hetzelfde. Om je hond iets te kunnen leren zal je een band met je hond moeten opbouwen. Pas wanneer er een band ontstaan is zal de training ook duurzaam zijn. Het is niet voor niks dat er bij de puppycursus veel aandacht besteed wordt aan balansspelletjes, speelmomenten en de puppytheorie. Het trainen is dan nog helemaal niet van belang. Het is veel belangrijker dat je pup en jij een goede connectie gaan opbouwen. Wanneer dit gelukt is kun je gaan uitpluizen wat de beste trainingsmethode voor jouw hond is. Je hond tot in de puntjes leren kennen. Voor welke motivatie wil de hond écht werken.

 

Een ander bijkomend voordeel van het trainen met een hond waarmee je een band opgebouwd hebt is dat tijdens het trainen het “knuffelhormoon” oxytocine ontstaat. Zowel bij jou, als bij je hond. Bij een goede training gaat dan niet alleen de baas tevreden naar huis. Maar ook de hond. En dat is het doel waar ik graag naar streef. Tevredenheid bij beide partijen.

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Kyno Training. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving