Meest gehoord; "hij doet niets hoor."

Elke hondeneigenaar heeft het weleens gezegd of gehoord. "Hij doet niets hoor." Dat is helemaal niet zo gek. Want wanneer je in een wandelgebied bent waarbij iemand wat angstig is richting je hond, dan stellen wij die persoon al snel gerust met; “hij doet niets hoor.” Maar is dat feitelijk wel zo?

 

Even een voorbeeld. Je hebt een lange werkdag gehad en je ploft s ‘avonds na het eten in de bank. Een door mij vaak genoemde zin is dan: "zo, ik ga niets meer doen vanavond." Maar wat ik dan eigenlijk zeg is; "Ik ga de rest van de avond op de bank liggen, naar mijn favoriete serie kijken en misschien nog een zak chips opentrekken." Ik ga dus niet, niets doen. En als ik al niets doe, dan zit, lig of sta ik in ieder geval ergens. Ik kan nooit, niets doen, ik doe altijd wel iets.

 

Onze honden hebben precies hetzelfde. Ook zij kunnen niet, niets doen. Dus wanneer we zeggen, "hij doet niets." Denk dan eens na over wat hij eigenlijk wel doet. Snuffelen, springen, rennen, stilstaan, wegkijken... etc. etc. De lijst van opties is lang.

 

Wanneer je de lichaamstaal van je hond kunt lezen en ook begrijpt, dan begrijp je daardoor ook je hond beter. Wat motiveert hem, wat is hij van plan en ook niet onbelangrijk, hoe interpreteren andere honden en mensen hem. Is hij werkelijk zo onschuldig richting de andere hond als het zinnetje "hij doet niets" wil impliceren. Want ergens heel hard op afrennen kan, hoe onschuldig bedoeld ook, best indrukwekkend zijn voor een andere hond.

 

Als eigenaren bij mij komen hoor ik vaak dat ze willen dat een bepaald gedrag stop. Dat ze niet springen, niet trekken enzovoort. Maar de hond kan dus, zoals eerder genoemd, iets niet, niet doen. Zorg er dan voor dat je bedenkt welk gedrag je wel wilt zien en ga dat van je hond vragen. Om een voorbeeld te noemen; wanneer je hond tegen je op springt dan wil je graag dat hij stopt met springen. Om dan het opspringen af te bouwen zal je eerst moeten bedenken wat het gedrag is dat je hond doet als hij niet springt. Dus; met vier poten op de grond staan of gaan zitten. Door het gedrag wat je wil zien te belonen kun je veel gemakkelijker het gedrag ombuigen. 

 

Het vereist van onze kant wat omdenken maar zodra je dat in de vingers hebt en dus verder kunt kijken dan het gedrag wat je hond niet vertoont. Dan zal je zien dat je hond ineens een hoop gedrag wél vertoont waarmee je aan de slag kunt gaan. Ennuh, stop met zeggen dat je hond niets doet. ;)

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Silver Linings Hondentraining. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving