Gedrag ombuigen met het krijtbordsysteem.

Tijdens één van mijn lessen vroeg een cursist aan mij hoe je het best gedrag kon afleren. Daarbij verwees ik naar het omdenken en ombuigen van gedrag. Goed gedrag belonen, ongewenst gedrag waar mogelijk negeren. Maar dat daarbij ook rekening gehouden moet worden met het krijtbordsysteem. Dat laatste wil ik graag aan jullie uitleggen.

 

Honden zijn egoïsten en opportunisten. Zij zullen uit zichzelf geen gedrag vertonen wat zij niet fijn vinden of wat niets goeds oplevert. Wanneer een gedrag wél iets positiefs oplevert dan is de kans dat zij dit gedrag vaker gaan vertonen groter. Hier kunnen we gebruik van maken wanneer je ongewenst gedrag wil gaan ombuigen. 

 

Wanneer je ongewenst gedrag wil gaan ombuigen dan ga je het juiste gedrag belonen, het levert de hond wat positiefs op, en het ongewenste gedrag ga je voorkomen. Op die manier zal na loop van tijd de hond de voorkeur gaan geven aan het beloonde gedrag en niet de voorkeur aan het (oude) ongewenste gedrag. Belangrijk daarbij te weten is dat bij het ombuigen, ook wel bekend als het afleren van een gedrag, het gedrag nooit helemaal weg is. Het zakt alleen maar op het voorkeurslijstje van de hond. Daar komt het krijtbordsysteem bij kijken.

 

Stel, we hebben een hond die eten uit de prullenbak steelt. Dit is al 9 keer goed gegaan. Op ons denkbeeldige krijtbord staat in de kolom; succes met de prullenbak nu 9 streepjes. De tiende keer valt de deksel op de neus van de hond en hij druipt af. Bij de kolom; geen succes met de prullenbak staat nu 1 streepje. Wanneer we dit van elkaar aftrekken heeft het succes met de prullenbak nog altijd een voorsprong van 8 streepjes en is de kans dat de hond het gedrag nog eens laat zien erg groot. Hij heeft tenslotte 90% van de tijd succes gehad. Als wij mensen 90% van de tijd succes hebben met de loterij, dan nemen we die 10% voor lief en gaan we het een elfde keer ook nog wel proberen. Zo werkt dat voor honden ook.

 

Bij het ombuigen van gedrag zal je het zo vaak moeten herhalen dat het nieuwe gedrag een voorsprong heeft van misschien wel 100 streepjes op het oude gedrag voordat je kunt zeggen dat je hond het enigszins begrepen heeft. Het trainen van een hond is dan ook nooit een Quick fix wanneer je wil dat je hond écht weet wat er van hem verwacht wordt. Oefenen oefenen oefenen is en blijft belangrijk.

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Kyno Training. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving