Wees enthousiast met mate.

Een bekend gezegde in de hondentraining is dat je leuk en enthousiast moet zijn om je hond in een positieve en actieve houding te krijgen. Laat ik even alvast zeggen dat ik daar een gedeelte van de tijd volledig mee eens ben. Echter, is er ook een percentage honden die daar niet zo succesvol op reageren. Dan zal je dus moeten enthousiasmeren met mate. Ik heb een aantal voorbeelden.

 

Met mijn jongste reu heb ik een aantal maanden geleden een lesje flyball geprobeerd. We hebben een paar keer voorgedaan hoe het werkte zodat hij kon zien wat de bedoeling was. Na ongeveer vier keer tilt hij tot mijn grote verbazing zijn poot op en drukt zo op het plankje en vangt hij de bal. Normaliter gaat dat nooit zo snel. Ik was dan ook uitermate enthousiast en liet dat vocaal goed horen. Maar daar ging het mis. Hij schrok van mijn reactie, associeerde dat met de flyballbak en vond het spelletje niet meer leuk.

 

Een ander voorbeeld. Er zijn honden die uit zichzelf al enthousiast zijn. Wanneer de eigenaar dit gaat versterken door ook enthousiast, vrolijk en druk te worden, kan het voorkomen dat het zo genaamde potje van de hond overstroomt en dat dit gaat resulteren in happen, opspringen, lijn bijten en wat nog meer. Een erg vervelend probleem voor de eigenaar.

 

Uit deze voorbeelden heb ik geleerd dat het helemaal niet erg is om enthousiast te zijn. Maar dat het wel gedoseerd en met goede timing moet gebeuren. Bij gevoelige honden die de situatie al spannend vinden moet opgepast worden omdat het negatief kan uitpakken. Wanneer je hond van zichzelf al erg makkelijk enthousiast te krijgen is, kun je hem ook overprikkelen.

 

Naast deze voorbeelden is er nog een reden te bedenken waarom je als baas gedoseerd enthousiast moet zijn. Want wanneer jij altijd en ook echt altijd hoge stemmen op zet, blij en actief bent, dan neemt jouw hond je niet meer serieus omdat het normaal is geworden. En heel eerlijk, dat houdt toch ook niemand vol. Gebruik je enthousiasme wanneer het nodig is en niet de hele dag lang.

 

Met andere woorden, doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Kyno Training. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving