De weg is het doel en het doel is de weg.

Tijdens mijn lessen bied ik veel spel aan. Oefeningen zoals het ergens op springen, achteruit lopen of rondjes draaien. Ook het samen spelen vind ik een belangrijk onderdeel. Soms krijg ik wel eens de vraag wat dit allemaal met trainen te maken heeft, want de hond moet leren gehoorzamen en niet alleen maar lol hebben.

 

Vroeger, nog voordat ik actief was met het trainen van honden en helaas soms nog steeds, werd er gebruik gemaakt van correctie methodes. Wanneer de hond iets fout deed dan werd dat hem (hardhandig) duidelijk gemaakt en wanneer de hond het goed deed gebeurde er niks. Geen pijnprikkel toegediend krijgen was in feite de beloning van de hond. De gedachten daar achter was dat de hond het maar gewoon moest doen en moest kunnen. Er werd echt alleen gefocust op het stukje trainen en gehoorzamen van de hond.

 

Ik vind iets anders veel belangrijker en dat is een goede band tussen eigenaar en hond. Wanneer er een goede band is, kan de eigenaar de hond begrijpen en lezen. Maar ook andersom, de hond heeft nog maar kleine signalen nodig om te begrijpen wat de eigenaar bedoeld. Je raakt op elkaar ingespeeld. Dit gebeurd vaak zonder dat wij dit zelf door hebben. Bedenk maar eens wat er met het gedrag van je hond gebeurd als je de riem pakt om te gaan wandelen, of wanneer je je wandelschoenen aantrekt, of wanneer je de speciale koeken voor bij de training aan het klaarmaken bent. Ondanks dat je het ze niet bewust geleerd hebt, hebben zij allang de connectie gelegd met de riem, wandelschoenen en koeken dat er wat leuks gaat gebeuren. Daar hebben wij helemaal geen moeite voor gedaan. Juist die manier van ongedwongen leren zorgt ervoor dat dingen vliegensvlug kunnen gaan.

 

Wanneer je actief, creatief en vooral op spelenderwijs bezig gaat met je hond dan zal hij veel sneller leren dan wanneer je alleen geconcentreerd bent op het resultaat dat je wil behalen. De weg ernaartoe, zal je veel meer successen opleveren dan het uiteindelijke doel.

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Kyno Training. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving