Zegt jouw lichaam wel hetzelfde als je woorden?

Honden lezen gemakkelijk onze lichaamstaal. Eerder schreef ik al een stuk over dat honden geen mensentaal spreken en dat wij die woorden aan onze honden moeten leren. Met onze lichaamstaal hebben zij minder moeite. Maar dat zorgt ervoor dat de mens best wat verwarring kan scheppen als onze lichaamstaal en spreektaal niet overeenkomt.

 

Tijdens een training maken wij er dankbaar gebruik van dat een hond onze lichaamstaal begrijpt. Wanneer je hand omhoog gaat zal hij gaan zitten of gaan springen. Gaat je hand omlaag zal hij gaan buigen of gaan liggen. Gaat je hand naar voren dan zal de hond gaan lopen. Op die manier kunnen wij een hoop aan onze hond leren. 

 

Je hond leert dan niet alleen het woord dat je wil leren maar ook de lichaamstaal van de eigenaar die daarbij hoort. Hij zal altijd de voorkeur geven om naar de lichaamstaal te kijken omdat dat voor de hond veel makkelijker is. Wanneer je met je lichaam en je stem tegelijk een opdracht geeft dan overschaduwt je lichaam de opdracht en zal je hond luisteren naar je lichaamstaal.

 

Vaak wordt er dan onterecht gemopperd op de hond, want hij kan het wél dus waarom doet hij het niet. Dat komt doordat jij twee verschillende boodschappen verzendt. Bijvoorbeeld; wanneer je de hond wil laten zitten. Je spreekt de opdracht uit maar je hand wijst naar de grond. Je bent dan niet congruent

 

Niet alleen het verzenden van de verkeerde lichaamstaal is verwarrend, maar ook het plots verzenden van geen lichaamstaal zorgt ervoor dat de hond de boodschap niet begrijpt. Wanneer je de zit altijd gecombineerd hebt met dezelfde beweging en deze plots compleet achterwege laat zal de hond de helft van de boodschap missen. Het resultaat is dan dat de hond niet meer weet wat er van hem gevraagd wordt.

 

Het is aan ons om bewust te zijn van onze lichaamstaal en onze woorden. Zodat we ook de boodschap overbrengen op de hond die we overgebracht willen hebben.

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Kyno Training. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving