Beloon jij jouw hond wel met een beloning?

Tijdens mijn lessen spreek ik vaak over het belonen van je hond. We werken tenslotte op een positieve en beloningsgerichte manier. Elke hondeneigenaar interpreteert dit anders, sommige eigenaren vinden een aai over de bol een beloning en andere eigenaren belonen met een stuk biefstuk. Is de beloning die jij voor je hond gebruikt voor hem ook wel echt een beloning of denken wij dit alleen maar?

 

Een beloning kan pas als een beloning ingezet worden wanneer de hond het ook als beloning ziet. Dit is niet alleen afhankelijk van het type beloning maar ook van de context waarin de hond de beloning krijgt. Een knuffel wanneer je samen op de bank zit vindt de hond waarschijnlijk prettiger dan een knuffel tijdens de training. Binnenshuis kunnen de gewone brokjes van de hond misschien ingezet worden als beloning maar op het trainingsveld is de afleiding te groot en zijn de brokjes niet meer interessant. De hond ziet de gewone brok niet meer als beloning.

 

Voordat je gaat trainen is belangrijk om van tevoren te weten voor welke beloning je hond wil gaan. Dit hoeven niet altijd koeken te zijn, een spelbeloning kan ook een grote beloning zijn.

 

Tijdens het trainen is de context vaak moeilijk in te schatten. Zorg er dan voor dat je verschillende gradaties van beloningen bij je hebt. Een gewone beloning, een iets lekkerdere beloning en een super speciale beloning. Die speciale beloning kun je gebruiken voor wanneer de aandacht van de hond ergens anders is. Een spelbeloning in de vorm van een trekspelletje kan ook als beloning gezien worden. In deze video vertel ik meer over het samen spelen. 

 

De website doggo.nl schrijft regelmatig goede artikelen over alles wat met honden te maken heeft. Ook over het onderwerp beloningen hebben zij een duidelijk artikel geschreven. 'Wat is een goede beloning?'

 

Wanneer je aan het trainen wilt met je hond, zorg er dan voor dat je ook voor een beloning kiest die je hond ook als beloning ziet.

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Kyno Training. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0