De wet van Murphy tijdens het trainen van honden.

De wet van Murphy luidt "Anything that can go wrong, will go wrong" (Alles wat fout kan gaan, zal fout gaan.) Hij heeft dit gezegd met het oog op veiligheidsaspecten in de ruimtevaart. Wanneer er meerdere manieren zijn waarop de mens een taak uit kan voeren zal mens de manier kiezen die tot fout zal leiden. De wet is nu bij het opstellen van protocollen van bijvoorbeeld apotheken een leidend principe.

 

Ik vind dat deze wet ook bij het trainen van honden van toepassing is. Als ik Wikipedia even mag quoten: "Experimenteel werk kan het geduld van onderzoekers namelijk danig op de proef stellen. Iemand die daar niet – bijvoorbeeld aan de hand van de wetten van Murphy – het grappige van kan inzien, zal het als experimentator zelden lang volhouden. Wat dat betreft onderstreept de wet van Murphy eerder een psychologische wetmatigheid dan een natuurwetenschappelijke." - Wikipedia

 

Ik vind het trainen van honden aardig experimenteel werk. Honden zijn dieren, zij denken voor zichzelf en elke hond is uniek. Er zijn wel leidraden die voor de grote groep werken. Maar lang niet alle oefeningen en/of methodes werken voor elke hond. Dan gaat er dus wel eens iets fout. Tijdens het trainen kom je daarachter en zal je als trainer een andere manier moeten vinden die wel werkt. 

 

Hoe past dit in het; ga altijd voor succes model? Heel simpel. Sta open voor fouten, lach erom, en ga dan voor succes. Dus ga terug naar een stap waarvan je weet dat het succes oplevert. Zorg voor humor en plezier in het trainen van je hond. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de hond.

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Kyno Training. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving