Associatie leren met vuurwerk

Het is onvermijdelijk, oud en nieuw. Er zal weer vuurwerk afgestoken gaan worden en daar kun je maar beter je hond op voorbereiden. Door middel van associëren is dat heel goed te doen.

 

Let op: Dit werkt alleen bij honden die nog niet eerder vuurwerk hebben meegemaakt of totaal geen angst hebben voor vuurwerk. Dus ter voorkoming van een trauma. Niet voor het oplossen ervan. Angst voor vuurwerk is een complex iets en kan nooit opgelost worden door alleen het lezen van een internetblog. De hulp van een gedragstherapeut is hierbij zeer aan te raden.

 

Honden leren door middel van het leggen van associaties. Wanneer iets leuk is, zullen ze het gedrag vaker gaan herhalen. Wanneer iets onprettig is zullen ze het gedrag minder vaak gaan herhalen. Dat is in het kort het leerproces van de hond. Dit kunnen we gaan toepassen bij het leuk maken van vuurwerk.

 

Je kunt dit eerst toepassen met een vuurwerk CD. Zodra er knallen te horen zijn geef je je hond een beloning. Wanneer je dit vaak genoeg herhaald zal hij de vuurwerk CD gaan koppelen aan lekkere koekjes, worstjes en kaasjes. Dit pak je dus al op voordat er buiten vuurwerk te horen is. Daarna ga je er een woord aan plakken. Dus; "worst" of "kaas" net wat je zelf prettig vindt. De vuurwerk CD gaat weer aan. De hond hoort een knal, jij zegt je woord en daarna volgt de beloning. Oefen dit een paar weken binnenshuis. Wanneer je naar buiten gaat zorg dat je altijd een super speciale beloning bij je hebt. Zodra de hond een knal hoort roep je; "kaas" of "worst" en geef je je hond die speciale beloning. Op deze manier kun je de knal van vuurwerk koppelen aan het bij jou komen halen van lekkere beloningen. In dit filmpje wordt het principe voorgedaan.

 

Er is geen garantie dat je hond helemaal niet bang voor vuurwerk gaat zijn wanneer je deze methode toepast. Niet alleen de knallen spelen een rol, maar ook lichtflitsen en de geur van vuurwerk spelen mee. Deze zijn veel moeilijker na te bootsen. Ga niet zelf aan de gang met vuurwerk bij je hond! Het is absoluut niet nodig om vuurwerk dicht naast je hond af te steken om ervoor te zorgen dat hij ermee om leert te gaan. Het risico op trauma's is juist vele mate groter op die manier.

 

Doggo schreef een uitgebreid stuk over hond en vuurwerk. Dit artikel kun je hier lezen.

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Kyno Training. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving