Prettig wandelen door goede lijnvoering.

Prettig met je hond wandelen is één van de grootste wensen van een hondeneigenaar. Niet alleen de oefening wandelen zonder trekken is daar een belangrijk onderdeel in, maar ook het materiaal wat je gebruikt speelt een grote rol. Welke lijn, tuig en/of halsband gebruik je voor het wandelen met je hond.

 

Het zal je wellicht niet verbazen dat mijn honden hun een eigen kast hebben helemaal vol met hondenspullen. Allerlei verschillende; lijnen, tuigen, halsbanden, speeltjes, trainingsmateriaal, snuffelmateriaal, koeken en kluiven. Eerder schreef ik al een stuk over het uitkiezen van goede beloningen, dit stuk gaat over het uitkiezen van een goede riem om mee te gaan wandelen.

 

Wanneer je bij een goedgevulde dierenwinkel staat kijk je tegen een rek aan met een hele hoop verschillende lijnen en riemen. Er zijn; politielijnen, jachtlijnen, uitrolriemen, Leren- nylon- en metalenlijnen, showlijnen, speurlijnen en elastische lijnen. Naast dit grote aanbod van lijnen en riemen zijn er ook nog een hele hoop verschillende tuigen, halsbanden en andere hulpmiddelen. Met andere woorden, de keuze is reuze. 

 

Welke lijnen zijn niet geschikt voor een gewone wandeling? De showlijnen en de speurlijnen. De showlijn is namelijk bedoeld om zo dun mogelijk te zijn zodat de vacht van de hond tijdens de show het mooist naar voren komt. Deze lijnen bieden geen stevigheid voor zowel de hond als de baas en dienen dan ook altijd alleen in de showring gebruikt te worden. De speurlijnen zijn meestal erg lang. Dit geeft de hond tijdens het speuren genoeg vrijheid om zijn neus te gebruiken en zijn eigen pad te kiezen. In een bos is dit vaak geen probleem. Maar in een woonwijk kan het erg vervelend en zelfs gevaarlijk zijn wanneer je hond meters voor je uit loopt.

 

Dat laatste gebeurt ook regelmatig met de uitrolriemen. Deze lijnen rollen uit wanneer de hond er spanning op zet en rollen weer in wanneer de spanning op de lijn verdwijnt. Voor de eigenaar is dit vaak erg prettig want de hond heeft wel de ruimte om zelf te kunnen lopen waar hij wil en de eigenaar hoeft geen meterslange lijn van de grond af te houden. Maar deze riemen vormen ook een groot gevaar!

 

Met een uitrolriem, ook bekend als de flexilijn heb je vrijwel geen controle over je hond. Er zit een knopje op om het uitrolmechanisme op slot te zetten en te voorkomen dat de hond meters van de eigenaar weg loopt zonder dat de eigenaar dat wil. Maar vaak wordt dit pas toegepast wanneer het al te laat is. De hond is bijvoorbeeld al het hoekje om en de eigenaar nog niet. Of er zit ergens een kat onder de auto maar de eigenaar is nog te ver weg om dit te kunnen zien. De situatie kan op die manier nooit overzien worden waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. In dit artikel, geschreven door Liesbeth Hogendoorn worden de voor- en nadelen van een flexi lijn omschreven.

 

Welke lijnen zijn dan wel geschikt?
Een enkele lijn gemaakt van nylon of leer van ongeveer 1,30 meter. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je hond. Bij een kleine hond heb je een iets langere lijn nodig dan bij een grote hond. Zorg ervoor dat de stevigheid van de lijn en de musketon overeenkomt met de kracht van je hond om plotselinge breekpartijen te voorkomen.

 

Kortom; Kies een riem die prettig en veilig is bij het wandelen en trainen van je hond.

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Kyno Training. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving