Beloon jij jouw hond wel met een beloning?

Tijdens mijn lessen spreek ik vaak over het belonen van je hond. We werken tenslotte op een beloningsgerichte manier. Elke hondeneigenaar interpreteert dit anders, sommige eigenaren vinden een aai over de bol een beloning en andere eigenaren belonen met een stuk biefstuk. Is de beloning die jij voor je hond gebruikt voor hem ook wel echt een beloning of denken wij dit alleen maar?

 

Een beloning kan pas als een beloning ingezet worden wanneer de hond het ook als beloning ziet. Zie het een beetje als het volgende; misschien vind je kaas heel erg vies en om te vieren dat je een bepaalde deadline gehaald hebt trakteer ik op een luxe kaasplank. Dat is dus lang niet z'n groot feest dan wanneer ik met een plank vol chocolade kom aan zetten. Maar ikzelf lust geen chocolade (ja, echt) dus voor mij is een hoop chocolade juist geen feest. Je snapt het punt, een beloning is iets wat je ook écht wilt hebben.

 

Dit is niet alleen afhankelijk van het type beloning maar ook van de context waarin de hond de beloning krijgt. Een knuffel wanneer je samen op de bank zit vindt de hond waarschijnlijk prettiger dan een knuffel tijdens de training. Dit heeft er mee te maken dat er bepaalde mate van ontspanning nodig is om echt van een knuffel te kunnen genieten. Buiten zijn er zoveel afleidingen dat de hond zelden echt ontspannen is en is een aai dus meestal geen hele sterke beloning. Binnenshuis kunnen de gewone brokjes van de hond misschien ingezet worden als beloning maar op het trainingsveld is de afleiding te groot en zijn de brokjes niet meer interessant. De hond ziet de gewone brok niet meer als beloning.

 

Tijdens het trainen in de dagelijkse praktijk is de moeilijkheidsgraad vaak moeilijk in te schatten, er kan zomaar een hond om een hoekje komen die dan ineens wel erg dichtbij staat. Zorg er dan voor dat je verschillende gradaties van beloningen bij je hebt. Een gewone beloning, een iets lekkerdere beloning en een super speciale beloning. De gewone beloning gebruik je voor oefeningen die je hond al goed kan in situaties die bekend zijn voor hem, iets lekkerdere beloningen zijn erg geschikt voor bekende oefeningen in een nieuwe oefeningen. En die speciale beloning? Die kun je gebruiken voor wanneer de aandacht van de hond echt ergens anders is en je toch even door het moment heen moet. Als je langs die hond wil lopen die net om het hoekje kwam en toch de aandacht van je hond wil vasthouden. (De hond even aan je speciale beloning laten ruiken werkt vaak al wonderen)

 

Voordat je gaat trainen is het dus belangrijk om te weten voor welke beloning je hond wil werken. Dit hoeven niet altijd koekjes of lappen vlees te zijn, een spelbeloning in de vorm van een trekspelletje kan ook als beloning gezien worden. Het duurt dan wat langer voordat je naar de volgende oefening kan. In de praktijk maakt dat meestal niet uit en is een trekspel dus een prima beloning.

 

Als je de aanleerfase van de meeste oefeningen voorbij bent kun je ook gebruik maken van het Premack principe, oma's regel. Eerst je groentes eten en daarna mag je een toetje. Wanneer je hond heel graag de tuin in wil kun je het open maken van de tuindeur als beloning gebruiken, bijvoorbeeld dat de hond eerst stil moet zijn voordat hij de tuin in mag. Of dat de hond pas van de riem af mag als hij rustig kan wachten. Het is wel de bedoeling dat de hond dat wat je van hem vraagt ook begrijpt.

 

De website doggo.nl schrijft regelmatig goede artikelen over alles wat met honden te maken heeft. Ook over het onderwerp beloningen hebben zij een duidelijk artikel geschreven. 'Wat is een goede beloning?'

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Silver Linings Hondentraining. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving