Begroeten

In het kort:

In de praktijk is het prettig wanneer je hond niet bij elke voorbijganger gaat opspringen of wilt snuffelen. Hij moet begrijpen dat netjes blijven staan meer oplevert dan elke vreemde enthousiast begroeten. Dit kun je aanleren met deze oefening.

 

Aandachtspunten:

Begin gemakkelijk en oefen met mensen die de oefening goed begrijpen. Dus geen wild vreemden en laat de voorbijganger niet naar de hond kijken of tegen de hond praten. Het is wel belangrijk om op verschillende plekken en met verschillende mensen te oefenen. Deze oefening wordt uitgelegd vanuit een zit, maar kan ook staand of liggend gedaan worden. Het beloningsmoment komt tijdens het weg lopen van de voorbijganger, wanneer er beloond wordt tijdens het benaderen kan de hond alsnog opstaan en naar de voorbijganger lopen.

 

Aanleren:

1. Hond zit ergens, voorbijganger benadert de combinatie tot ongeveer 3 meter, beloon als hond blijft zitten tijdens het weg lopen van de voorbijganger. Indien de hond elke afstand van benaderen moeilijk vind, eerst op ruime afstand langs lopen oefenen voordat er frontaal benaderd kan worden. Benader niet vanuit de achterkant van de hond maar zodat zowel de eigenaar als de hond de voorbijganger kan zien. Kijk ook de hond niet aan.

2. Als bij 1, maak de afstand waarop benaderd wordt kleiner. Eventueel met een halve meter en bouw dit uit tot op een meter.

 

Uitbouwen:

Deze oefening kan moeilijker gemaakt worden door tussendoor te praten met de voorbijganger, door de voorbijganger oogcontact met de hond te laten maken of door rare bewegingen en kleding te dragen. Begin wel weer op een grote afstand wanneer dergelijke afleidingen worden toegevoegd. Indien je zo ver bent kun je ook vragen of de voorbijganger jouw een hand wil geven of strak naast jou en de hond wil gaan staan.

 

Note: in tegenstelling tot bovenstaand filmpje heb je als eigenaar de voertjes in de handen. Niet de voorbijganger.


CONTACT: info@silverlinings.nl