Wandelen met aandacht

Het is erg nuttig honden het verschil tussen het wandelen zonder te trekken en het wandelen met aandacht op drukke plaatsen aan te leren. Het wandelen met aandacht kun je gebruiken op drukke plaatsen waar de hond echt op jouw moet letten en bij je in de buurt moet lopen. Bijvoorbeeld als je een markt moet oversteken. Zodra je weer op een rustige plaats bent kun je je hond 'vrij' geven zodat hij begrijpt dat hij dan weer vrij is om te snuffelen (wandelen zonder trekken). Als je wilt dat jouw hond mee komt maar niet direct naast jou hoeft te lopen kun je 'ga je mee' zeggen om aan te geven dat je gaat lopen. Zodra je weer de aandacht van je hond wilt kun je dit doen door middel van jouw aandachtscommando.

 

Aanleren van het wandelen met aandacht

Basissituatie: Aandachtsoefening

 

1. Aandachtsoefening in beweging, je vraagt het commando “kijk” of “let op”, jouw hond heeft oogcontact voor jou terwijl je achteruit loopt. 1 stap = trainingswoord. Voer is aan de kant van de hond, riem in de andere hand, tussendoor praten tegen de hond is toegestaan en houd het oogcontact vast.

2. Zoals bij 1, alleen doe je een paar stappen extra. Alleen wanneer het zetten van 1 stap achteruit vlekkeloos gaat.

3. Aandachtsoefening in beweging, je vraagt het commando “kijk” of “let op”, hond heeft oogcontact voor handler terwijl handler vooruit loopt. 1 stap = trainingswoord. Voer is aan de kant van de hond, riem in de andere hand. Als de stap van achteruit naar vooruit te groot is, dan een tussenstap van indraaien toevoegen en deze belonen.

4. Als bij 3, doe nu weer een paar stappen extra vooruit. Oogcontact tijdens het wandelen vasthouden en uitbouwen door de click uit te stellen.

 

Aandachtspunten wandelen met aandacht

Tussendoor belonen met stem en voer is prima, beloon echter met het trainingswoord echt pas aan het eind. Jouw trainingswoord heeft ook een 'vrij' betekenis. Wanneer je pas een paar stappen kunt zetten beloon dan continu met je trainingswoord en bouw de oefening dan elke keer weer opnieuw op. De hond hoeft niet continu en onafgebroken naar je te blijven kijken, als hij maar naast je loopt en duidelijk op jouw let en niet op de omgeving.

 


CONTACT: info@silverlinings.nl