Haastige spoed is zelden goed, dierenartstraining

Het is weer even geleden dat ik de tijd heb genomen om een blog te schrijven. Tijdens het autorijden kwam de inspiratie voor deze blog naar boven. Er reed een zwart, luxe ogende auto achter mij langs en kwam wel erg dicht op mijn bumper. Ik ben niet iemand die daar moeilijk over doet en ik ga aan de kant zodat hij kan inhalen. Vervolgens zit hij op de bumper van mijn voorganger, die niet naar de rechterrijbaan verhuist tijdens het inhalen en de zwarte auto propt zichzelf er dan aan de rechterkant langsheen om op deze manier tussen alle volgende auto's heen te slingeren. Ik mompel iets in mijzelf en rij rustig verder. Een klein stukje verder moet ik van de snelweg af en sta ik bij een stoplicht te wachten totdat ik de aangrenzende tachtig weg op kan rijden. En daar, vooraan bij het stoplicht, staat de zwarte slingerende auto. Onderaan de streep was hij dus niet sneller dan ik. Wellicht een aantal auto lengtes, maar hij stond nu voor hetzelfde stoplicht terwijl hij onderweg best wat gevaarlijke acties heeft uitgevoerd. Ik stel mijzelf dan de vraag, was dat het waard?

 

Het trainen en omgaan met honden zie ik ook zo. Soms moeten er dingen gebeuren die een hond niet leuk vind maar wel moeten gebeuren. Doe je dat dan snel en met de nodige risico's, of investeer je tijd om er uiteindelijk winst uit te halen. Een voorbeeld; Een hond moet dagelijks medicijnen toegediend krijgen. Hij wil dit niet en verzet zich. Wanneer je dit met een snel resultaat wil behalen zul je de hond vast moeten houden, misschien wel met meerdere personen en je dient de medicatie van de hond onder dwang toe. Maar wanneer je vooraf tijd had geïnvesteerd, dus geoefend had met het uitvoeren van de handeling had de hond er nu minder moeite mee gehad en kon je rustig en veilig de medicatie toedienen. "Tijd investeren om winst te maken" werd er heel mooi gezegd tijdens mijn Syn Alia Training Systems (SATS) opleiding. Lees daarover hier meer.

 

Ik heb verschillende bijscholingen en cursussen gevolgd op het gebied van dierenartstrainingen voor honden en daar heb ik mij verbaasd over alles wat er wel niet te trainen valt. Als olifanten en hyena's al getraind worden om vrijwillig bloed af te kunnen nemen, dan kunnen we nog wel veel meer met onze honden bereiken. Zo is er een hond geweest die met een lokale verdoving aan de kop gehecht kon worden terwijl dit normaal met een volledige narcose uitgevoerd zou worden.  Op doggo.nl is er weer een goed artikel geschreven over dierenartstrainingen. Ik kan jouw hond helpen zich prettig te voelen bij de dierenarts al voordat er handelingen uitgevoerd moeten worden.

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Silver Linings Hondentraining. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving