Stress bij honden

Is stress bij honden écht zo slecht?

Stress. We krijgen al stress bij het horen van het woord. Heeft jouw hond stress? Dan ben je een slechte hondenbaas en, als je soms de reacties op sociale media mag geloven, geen hond waard. Maar is stress wel zo slecht? Ik denk van niet. Stress hoort nou eenmaal bij het leven, ook bij honden.

Wat is stress eigenlijk?

Stress is een reactie van het lichaam op bepaalde emoties of lichamelijk ongemak. Heel kort gezegd, wanneer een hond bijvoorbeeld angst ervaart maakt het lichaam zich klaar om de vluchten of te vechten. Het lichaam heeft ook de mogelijkheid om te bevriezen of om gek te gaan doen (fiddle about). Om klaar te zijn voor een van deze acties maakt het lichaam hormonen aan. De bekendste zijn cortisol en adrenaline. Stress is dus altijd een reactie op iets en staat niet los op zichzelf.-> Wil je meer lezen over de emoties van honden? Kijk dan eens op de website van doggo.nl

Alles is relatief. Ik zeg altijd; alles met té ervoor is niet goed (behalve tequila en tevreden) dus té veel stress is niet goed. Maar té weinig stress net zo goed niet.

Net zoals mensen hebben honden stress nodig om in actie te komen. Zonder een gezonde dosis aan stresshormonen zou je slapend de dag door gaan. Ook hoort stress bij het leven. Tijdens een wandeling zijn er een hoop prikkels waar een jonge hond mee moet leren omgaan. Bij een eerste ontmoeting levert dit nog best wat spanning op maar na loop van tijd zal de hond aan deze prikkels gewend raken en wordt het stress niveau dus lager. Er is een bepaalde mate van stress nodig om te wennen aan deze prikkels.

Is een stressvrij hondenleven mogelijk?

Natuurlijk is dat mogelijk. Zodra je je hond al een ienieminie beetje van stress laat zien zonder dat dit door een duidelijke bedreiging komt. Kun je je hond uit de situatie helpen en het de volgende keer voorkomen. (Informatie over stress-signalen zijn overal te vinden. Bijvoorbeeld hierhier of hier.) Maar op die manier zal de hond nooit wennen aan de prikkels die bij het dagelijks leven horen. En wanneer er dan wel écht iets moet gebeuren, bijvoorbeeld bij de dierenarts. Dan zal je hond een veel hoger stress niveau laten zien dan gemiddeld. Hij is het niet gewend.

Honden die bijvoorbeeld zonder de prikkels van een stadsomgeving zijn opgegroeid, zoals boerderij- of kennelhonden, zullen tijdens het begin van hun leven weinig stress hebben gehad, maar zodra zij in een drukke stad komen te wonen zullen zij een flinke piek aan stress laten zien bij prikkels die voor een stadshond heel gewoon kunnen zijn. Ze zijn het niet gewend. Dit geldt natuurlijk ook voor wedstrijdhonden in elke vorm van hondensport. Wanneer zij vanaf het begin af aan rustig aan de hectiek van een wedstrijd konden wennen, zal er minder stress zijn tijdens het presteren. Anders dan wanneer ze alleen maar in een gesloten omgeving hebben getraind en dan ineens in het diepen worden gegooid.

Is stress dan helemaal niet ongevaarlijk?

Kijk, alles is relatief. Zoals ik al zei, alles met té is niet goed. Té veel stress dus ook niet. Wanneer jouw hond langdurige en chronische stress heeft zul je jezelf echt eens even flink achter de oren moeten krabben hoe je dat kunt gaan oplossen. Ook wanneer het duidelijk is dat jouw hond zich bedreigd voelt of in een situatie komt waarbij de mate van stress zo hoog is dat je hond niet meer weet wat hij moet doen. Dan moet je écht ingrijpen. Zie de bovenstaande informatie over stress-signalen en hoe je dit kunt herkennen. Maar die ene tongel die je hond laat zien en het feit dat je hond niet de camera in wil kijken wanneer je met hem een selfie wil maken zijn echt nog geen levensbedreigende situaties. Tenzij je hond een geschiedenis heeft van het snel vol hebben van het prikkel-potje, of wanneer deze stress langer aanhoud, dan wel. Nogmaals; alles is relatief. Niks is zwart en wit.

Er is een gulden middenweg!

Ja. Oefenen, oefenen, oefenen. Begin rustig, laat je hond prikkels ervaren op een leuke manier. Dus bijvoorbeeld langs een autoweg (ga er dan niet direct pal naast staan natuurlijk) even lekker spelen of koekjes uitdelen. Hierdoor ervaart je hond wel de prikkel en wellicht ook de stress van de autoweg. Maar doordat je dit relativeert door leuke dingen zal je hond de volgende keer al minder spanning en stress ervaren voor de autoweg. Hetzelfde geld voor fanfares, kermissen, markten, koeien, paarden, mensen, andere honden etc etc. Dit is trouwens niet klaar na 2x oefenen. Je zult het hele hondenleven lang op zoek moeten gaan naar de gulden middenweg. Wel leuke nieuwe dingen ontdekken met je hond, maar er ook voor zorgen dat het niet teveel wordt.

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Silver Linings Hondentraining. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.

Hoi, ik ben Remie

In mijn blog vertel ik over mijn kijk op de hondentraining en -opvoeding. Soms met wat humor en soms met een wat meer serieuze noot. Wil je meer over mij weten? Kijk dan even hier. Veel leesplezier.

meer blogs

Gewoon hyperactief of toch Giardia?

Wat doe je als jouw hond geen fysiek merkbare klachten heeft, maar jij en/of je trainer vermoeden dat er mogelijk toch sprake van Giardia? Puur om het feit dat je tegen probleemgevend gedrag blijft lopen, ondanks de trainingen? In dit artikel lees je wat Giardia is, hoe je kunt herkennen aan jouw hond of hij het heeft, hoe je het kunt behandelen en misschien nog belangrijker: hoe je het kunt voorkomen.

Mijn hond trekt aan de lijn en niets werkt!

Trekt jouw hond aan de lijn en heb je het idee alles al te hebben geprobeerd? Je kunt van alles doen, zelfs een stuk biefstuk meenemen maar hij blijft onbereikbaar op straat? Wij herkennen dit. Steeds vaker zagen we op ons veld honden die flink hard konden trekken en hun radeloze baasjes. De gewone oefeningen leken maar deels werken. Ergens in de kern zat iets niet goed. In dit artikel leggen wij door middel van het kaartenhuis model uit wat je kunt doen als niets meer lijkt te werken.

Is er nog wel écht aandacht voor onze hond?

Als onze ogen gericht zijn op die smartphone, wat missen we dan allemaal van de wereld om ons heen? Hoeveel échte aandacht krijgt de hond nog tijdens de wandeling wanneer wij als begeleiders met de telefoon in onze handen lopen? En daarnaast, in hoeverre is het eigenlijk verstandig om je aandacht te verdelen tussen je hond en je telefoon? Helemaal wanneer je hond losloopt.