Hi! Leah hier!
Een hond met verlatingsangst is een serieus probleem. Een tijd geleden besloot ik om met de verlatingsangst van Guus aan de slag te gaan onder begeleiding van verlatingsangst expert Dominique. Het alleen zijn gaat steeds beter en ik kan je niet in woorden uitleggen hoe fijn het is dat ik ein-de-lijk weer een stuk van mijn vrijheid terug heb en dat ik zonder zorgen de deur uit kan gaan.
Ik ging eens op Google op zoek, omdat ik eigenlijk wel benieuwd was naar welke adviezen er worden gegeven over verlatingsangst. Hemeltelief…. Ik schrok me oprecht een hoedje. Het internet staat vol met achterhaalde en zelfs schadelijke informatie. Er zijn zelfs gedragstherapeuten die dit adviseren. Daar moet ik wat aan doen!
In dit artikel lees je de vijf meest achterhaalde adviezen over verlatingsangst bij honden.
1. “Doe je hond als je weggaat in een bench of aparte kamer”
Verlatingsangst bij een hond is een paniekstoornis die vaak hand in hand gaat met angst voor opsluiting. Honden met verlatingsangst zien het huis al bij het alleen zijn als een plek waar ze bang zijn. Je hond opsluiten in een bench of aparte kamer verergert dit dan vaak. Stap 1 is dus om dit juist níet te doen.
2. “Geef je hond een kong of kauwsnack voordat je weggaat”
Een Kong of kauwsnack zorgt er alleen voor dat de hond is afgeleid van het vervelende gevoel. Dit is wezenlijk wat anders dan oké zijn met alleen thuisblijven. Wat er gebeurt is dat de hond het lekkers opeet, om zich heen kijkt en zich plots realiseert dat hij alleen is. Met een vette stresspiek als gevolg. Geef je hond daarom alleen wat te kauwen als je thuis bent.
3. “Maak je hond goed moe voordat je weggaat”
Een afgematte hond die K.O. ligt te slapen leert niks. Plus je loopt het risico dat de hond na een dutje wakker wordt en in paniek raakt als hij ontdekt dat hij alleen is. Een vergelijkbaar effect als met de Kong. Het is wel belangrijk dat je hond is voorzien in zijn behoeften: heeft hij gepoept en geplast, gegeten en gedronken en heb je hem mentaal uitgedaagd?
4. “Ga vaak achter elkaar oefenen met vertreksignalen”
Je hond twintig keer achter elkaar in paniek laten raken door telkens je sleutels op te pakken en weer neer te leggen gaat niks oplossen. Dit is waarom je bij een verlatingsangst traject de vertreksignalen pas worden geoefend als de hond bij vertrek geen paniek meer vertoont.
5. “Voorkom dat je hond de hele dag achter je aanloopt en negeer hem bij binnenkomst”
Honden zijn sociale dieren. Het is dus heel normaal dat ze veel bij je in de buurt willen zijn. Zolang je hond vanuit rust met je mee sjokt terwijl je je door het huis verplaatst is dat helemaal oké. Merk je dat je hond niet ‘gewoon’ rustig met je meeloopt maar omdat hij onrust ervaart als je wegloopt? Dan is het tijd voor actie!
Negeren bij binnenkomst (of überhaupt je hond negeren) is voor veel honden erg verwarrend en kan voor frustratie en spanning zorgen. Maar: maak het ook niet groter dan het is. Begroet je hond op een neutrale toon, loop rustig door en ga verder met je dag. Zo leert je hond dat het geen big deal is als je terugkomt.
Wil je weten of jouw hond verlatingsangst heeft? Meten is weten. Zet een camera neer en observeer je hond als je weg bent. Het is een fabel dat als jouw hond niet blaft als je weg bent hij per definitie geen verlatingsangst heeft.
Wil je meer weten over verlatingsangst of vermoed je dat jouw hond verlatingsangst heeft? Ik kan je ten zeerste verlatingsangst expert Dominique van ‘Puur Dierenliefde‘ aanraden. Door haar begeleiding heb ik mijn leven weer terug.