Gewoon hyperactief of toch Giardia?

Wat doe je als jouw hond geen fysiek merkbare klachten heeft, maar jij en/of je trainer vermoeden dat er mogelijk toch sprake van Giardia? Puur om het feit dat je tegen probleemgevend gedrag blijft lopen, ondanks de trainingen? In dit artikel lees je wat Giardia is, hoe je kunt herkennen aan jouw hond of hij het heeft, hoe je het kunt behandelen en misschien nog belangrijker: hoe je het kunt voorkomen.

Hoe weet ik of mijn hond Giardia heeft?

Een tijdje geleden werd ik gebeld door een cursist die bij ons de puppycursus doet. Hoewel de lessen op het veld altijd prima gaan, was het thuis een ander verhaal. Haar pup kon namelijk slecht tot rust komen, had vaak last van hyperactief gedrag en beet haar en haar kinderen regelmatig in de mouwen en broekspijpen. Haar pup had verder geen last van diarree of andere fysieke klachten en at goed. Toch adviseerde ik haar om haar pup op Giardia te laten testen door een dierenarts of een Giardia testkit te bestellen.

Toen ze de dierenarts had gebeld, werd haar gezegd dat ze haar hond niet op Giardia wilden testen. De pup had immers geen diarree. Ze besloot gelukkig om toch een testkit online te bestellen. En jawel: de uitslag was positief. Ze belde de dierenarts weer op, maar helaas wilden ze haar niet verder helpen. Er werd haar verteld dat ze niet zomaar medicatie gingen voorschrijven, aangezien de test niet bij hun praktijk is gedaan. Na het gesprek met de dierenartsenpraktijk sloeg ze, geheel begrijpelijk, erg aan het twijfelen. Want wat doe je op zo’n moment, als je door je eigen dierenarts de deur wordt gewezen en geen medicatie krijgt? Gelukkig konden we de hulp van onze Pet Healthcoach Merel inschakelen. Het middel dat je kunt gebruiken ter bestrijding van Giardia is namelijk gewoon in veel dierenwinkels te verkrijgen.

Wat zijn de symptomen van Giardia?

Giardia, of eigenlijk giardiasis, wordt veroorzaakt door een ééncellige darmparasiet (Giardia lamblia). Het vervelende van de parasiet is dat veel honden drager zijn. Ze dragen de parasiet bij zich, maar hebben er geen last van. Toch kunnen ze andere honden besmetten. Bij een hond die er wel last van heeft is het vaak moeilijk vast te stellen dat het door Giardia komt. Giardia heeft namelijk een breed ziektebeeld. We zetten de meest voorkomende fysieke en gedragsmatige symptomen voor je op een rijtje:

Fysiek:

  • Aanhoudende diarree;
  • Kortdurende perioden van diarree;
  • Buikpijn, wat zich uit in niet willen eten;
  • Overgeven;
  • Bloed of slijm bij de ontlasting.

Gedragsmatig:

  • Overmatig bijten;
  • Hyperactief gedrag, niet tot rust kunnen komen;
  • Weinig slapen;
  • Veel trekken aan de lijn;
  • Overmatig reageren op prikkels.

Wanneer is iets veel, weinig of overmatig?

Dat verschilt per hond. Maar wat je als maatstaf kunt gebruiken is de mate waarin opvoed- of trainingstechnieken werken. Alle pups bijten. Pups gebruiken hun bek namelijk om de wereld te ontdekken. Ook is bijten het eerste waar pups in terugvallen als ze een teveel aan prikkels hebben gehad. Het is dus niet gek als jouw pup wel eens in je mouw of broekspijp hangt na een drukke dag. Dat overkomt ons allemaal wel eens. Wanneer het echter zo is dat jouw pup dit iedere dag, meerdere malen per dag heeft en hij er niet meer uit te halen is, kan het een goede rede zijn om toch een test te doen.

Heb je voor je gevoel werkelijk alles geprobeerd om je pup (of volwassen hond) aan het slapen te krijgen, voer je de oefeningen van de opvoedcursus goed uit, maar krijg je je hond maar niet in rust, blijft je hond trekken en op alle prikkels reageren? Ook dan is het een goed idee om Giardia uit te laten sluiten. Training kan namelijk niet opboxen tegen het ongemak wat Giardia geeft.

Mijn hond heeft Giardia. En nu?

Giardia kan een hardnekkige parasiet zijn om te bestrijden. Giardia is namelijk een meester in overleven en zich verspreiden. De bioloog in mij heeft veel verwondering voor de enorme successie van dit wezentje, wat slechts één cel groot is. Ten eerste kan een Giardia parasiet in een zgn. cyste overleven. Er komt dan als het ware een beschermlaagje over de parasiet heen waardoor deze buiten de gastheer kan overleven. En dat maakt de bestrijding gelijk erg lastig, omdat de kans op herbesmetting groot is. Giardia kan echter niet goed tegen hitte en droogte. Je moet daarom alle dekentjes, kussen, knuffels, etc. op een zo hoog mogelijke temperatuur wassen. Ook moet je de voer- en waterbakken dagelijks uitspoelen met kokend water.

Omdat de parasiet ook óp je hond kan zitten, moet je je hond zelf ook wassen met shampoo. Heb je meerdere honden of andere huisdieren in huis? Behandel deze dan mee om er zeker van te zijn dat ze geen Giardia op elkaar overbengen. Laat je hond tijdelijk in ieder geval niet uit op plekken waar veel honden komen en ruim de hondenpoep goed op. Zo voorkom je zo veel mogelijk dat jouw hond andere honden besmet. Houd ook jezelf en je kinderen goed in de gaten. Giardia is een zoönose, wat wil zeggen dat het besmettelijk is van dier op mens en andersom.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond weer besmet raakt met Giardia?

Omdat Giardia een veelvoorkomende parasiet is, is de kans dat jouw hond het weer oploopt aanwezig. Er zijn een aantal factoren die er aan bij kunnen dragen dat jouw hond vatbaarder is. Giardia hecht zich aan de darmwand waardoor het darmslijmvlies beschadigd raakt. Alsof dat nog niet erg genoeg is, is het middel waarmee je Giardia bestrijdt ook een aanslag op de darmen van de hond. Wil je dus in de toekomst voorkomen dat jouw hond weer besmet raakt met Giardia, dan zul je op meerdere dingen moeten inspelen.  

Voeding

Ten eerste moet je goed kijken naar de voeding van jouw hond. Giardia is namelijk gek op koolhydraten. En die zitten niet alleen in brokken met graan: ook in bijvoorbeeld (zoete) aardappel, wat vaak wordt gebruikt als vervanger voor graan. Wil je koolhydraatarm voeren? Dan is KVV (kant-en-klaar-vers-vlees) een goede optie. Weet je niet zeker of jouw hond de juiste voeding krijgt? Schakel een voedingsdeskundige voor honden in.

Stress

Heeft jouw hond snel last van stress? Probeer te kijken waar dit door wordt veroorzaakt en probeer het op te lossen. Stress is namelijk een grote boosdoener als het aankomt op een goede darmwerking.

Supplementen

Blijft jouw hond last hebben van zijn darmen? Dan kunnen voedingssupplementen wellicht helpen. Schakel hiervoor een homeopathisch dierenarts in.

Weerstand

Ook zorgen stress, onjuiste voeding, onvoldoende beweging, etc. er voor dat jouw hond overall een lagere weerstand heeft. Je kunt je voorstellen dat dit ongunstig is als het lijf van als jouw hond een Giardia-infectie moet voorkomen.

Waarom de schade van Giardia verder gaat dan de infectie alleen.

Als jouw hond negatief test op Giardia is het vaak nog niet gedaan met de ellende. Als de darmen van de hond onvoldoende kunnen herstellen is niet alleen de kans op een volgende besmetting aanwezig. De darmen zijn dé spin in het web als het gaat over gezondheid en gedrag. Niet alleen is een goede darmwerking noodzakelijk voor een goede werking van het immuunsysteem, ook voor de mentale toestand van jouw hond. Er zijn onderzoeken gedaan bij o.a. mensen en honden die aantonen dat een verstoorde darmflora zorgt voor het ontwikkelen van angst en agressie. Dat komt omdat in de darmen belangrijke neurotransmitters zoals serotonine en dopamine worden gemaakt.

Samengevat

Giardia is een veelvoorkomende parasiet die veel honden bij zich dragen. Of jouw hond er ook daadwerkelijk last van krijgt hangt af van verschillende factoren. Het kan lang duren voordat je echt van de Giardia af bent en bij veel honden is de kans op herbesmetting groot. Voorkomen is beter dan genezen, dus schakel bij twijfel een professional in die je kan helpen om je te ondersteunen om de darmwerking van jouw hond (nog) beter te maken. Heeft jouw hond last van probleemgevend gedrag door (de nasleep van) een Giardia besmetting? Zorg dan dat je hond eerst fysiek in orde is voordat je de training oppakt. Trainen heeft anders weinig zin en dat is zonde van je tijd, energie en geld. 

Referenties

Debby van Dongen (Doggo.nl). De Darmen bepalen wat jouw hond doet: ‘de gut brain axis.’ – https://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/de-darmen-bepalen-wat-jouw-hond-doet-de-gut-brain-gut-axis/

Marcel (Eva Tesselaar – veterinaire natuurgeneeskundige). Darmen herstellen na een giardia-infectie. – https://www.evatesselaar.nl/darmen-herstellen-na-een-giardia-infectie/

Eva Tesselaar (Eva Tesselaar – veterinaire natuurgeneeskundige). 11 redenen waarom jouw hond niet van Giardia afkomt. – https://www.evatesselaar.nl/11-redenen-waarom-jouw-hond-niet-van-giardia-af-komt/

Dit artikel is geschreven door Leah Mcnair van Silver Linings Hondentraining. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.

Hoi!
Wij zijn Remie en Leah

Wij zijn gespecialiseerd in het helpen van eigenaren om van hun hond een fijne huishond te maken. 

In onze blog delen we graag  onze kennis en ervaring op het gebied van hondentraining en -opvoeding. Wil je meer over ons weten? Kijk dan even hier. Veel leesplezier!

meer leesvoer