Honden spreken geen mensentaal.

Er zijn een hoop stukken geschreven over het leren lezen van de lichaamstaal van de hond. Daar zal ik vast ook nog weleens over schrijven maar vandaag schrijf ik over het leren van de mensentaal aan je hond.

 

Instinctief zijn honden al erg goed in het lezen en interpreteren van mensen. Er zijn testen gedaan tussen honden en wolven. De hondenpups wisten heel goed wat de mens bedoelde met het wijzen naar een object, de wolvenpups begrepen dit neit. Ook konden de honden heel goed bepalen wanneer de mens niet keek zodat ze toch stiekem iets stouts konden doen. >> uit het boek; De wijsheid van honden, geschreven door Brain Hare en Vanessa Woods.

 

Ondanks dat ze onze lichaamstaal kunnen lezen, zullen wij ze moeten helpen met onze spreektaal. Er komt namelijk niet kant-en-klaar een lijstje met bekende woorden bij de fokker vandaan. Die zal je als eigenaar zelf aan je hond moeten leren. Vergelijk het met de Zweedse taal, er even van uitgaande dat je die taal niet spreekt. Als ik jou allemaal opdrachten geef in het Zweeds, dan heb je geen flauw idee wat ik bedoel. Dat zullen we langzaam moeten gaan aanleren door eerst uit te beelden wat ik bedoel alvorens er een woord aan te plakken. Dat werkt bij honden hetzelfde.

 

Als je een oefening wilt doen, en daarbij al tienduizendkeer het commando hebt geroepen maar je hond "doet het niet" dan is dat misschien wel omdat hij het commando niet begrijpt. Het continu blijven roepen van het woord zorgt niet alleen voor jou als eigenaar voor frustratie, maar ook bij de hond. Want ze willen zo graag, maar begrijpen er niks van.

 

Dit kun je oplossen door eerst duidelijk te maken wat je bedoeld. Dus je hond te laten ontdekken dat zijn gedrag iets betekend. Dat zitten iets is wat een woord heeft, dat liggen een woord heeft, dat een krukje een woord heeft. Het koppelen van het gedrag aan een commando gaat heel simpel door klassieke conditionering. Door het misschien wel bekende Pavlov-verhaal. Zodra je zeker weet dat de hond gaat zitten als je hem daarin stuurt, dan kun je het commando zeggen, je hond gaat zitten (want dat ging hij toch al doen) en dan kun je hem uitmuntend belonen. Want hij is op jouw commando gaan zitten. Heeft de hond dit al na één keer begrepen, nee natuurlijk niet. Maar zodra je dit consequent aanpakt zal hij na loop van tijd wel denken; 'oh, elke keer als ik zit hoor, moet ik met mijn kont op de grond' en als er dan ook nog een super lekkere koek volgt, dan zal de hond het in het vervolg graag nog eens doen.

 

Tijdens het trainen zijn er natuurlijk nog een hele hoop andere aspecten die belangrijk zijn voor het juist aanleren van een commando. Maar als je al weet dat het geen zin heeft om het commando Salto te roepen en vervolgens een salto te verwachten, dan ben je al een heel eind. 

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Silver Linings Hondentraining. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving