Ongewenst gedrag negeren is een utopie.

Op 18 januari vorig jaar kwamen er spraakmakende beelden op televisie. Namelijk de beelden van hondenscholen die werken met correcties door middel van harde verbale uitingen, slipkettingen en prikbanden hebben we voorbij zien komen. Deze hondenscholen en hondentrainers blijven de media adviseren in hoe om te gaan met de hond.

 

Het veelvuldig gebruik van correcties kan passiviteit veroorzaken en ervoor zorgen dat de hond bang wordt om initiatief te vertonen. De hond wordt bang om fouten te maken en komt de conclusie dat het veiliger is om maar helemaal niets te doen. Het tegenovergestelde, honden met enthousiasme, honden die zichzelf durven te uiten maken het trainen juist zo leuk.

Een andere kant van het verhaal is het compleet negeren van ongewenst gedrag. In een trainingssituatie ben  ik het hier mee eens. Wanneer je de hond iets nieuws wil aanleren ga je het goede gedrag belonen en zorg je ervoor dat je hond geen tot weinig fouten kan maken. Net zolang totdat hij heeft begrepen dat dát het gedrag is wat we willen zien. Maar dat is in een huiselijke situatie helemaal niet zo heel erg realistisch.

 

Een veel voorkomend gedrag wat men als ongewenst acht is het trekken aan de riem. Wanneer we dit gaan negeren dan zullen we alleen maar achter de hond aan getrokken worden tot waar de hond wil zijn. Dit levert vooral een zere arm voor jezelf op. Maar wanneer je alleen al blijft staan wanneer de hond trekt belemmer je de hond in het bereiken van zijn doel en kun je het stoppen met trekken belonen. Het gedrag wordt dus niet genegeerd, er wordt wel degelijk wat mee gedaan.

 

Bij een andere situatie waar je hond de kippenpoten op het aanrecht ontdekt heeft gaan we ook niet wachten totdat de hond uit zichzelf stopt het met stelen van de kippenpoten. Wanneer we dat zullen doen zal de hond de kippenpoten stelen en ergens op zijn gemakje opeten. Je zal de hond bij je roepen, afleiden en vervolgens de kippenpoten op een andere plaats zetten om te voorkomen dat de situatie zich opnieuw voor doet. Ook nu wordt het stelen van de kippenpoten niet genegeerd. Je handelt. Maar wél op een positieve manier.

 

Kortom; Ongewenst gedrag alleen negeren is een utopie. Er zullen momenten zijn waarop je zult moeten handelen. De manier waarop je handelt kan dan prima op een positieve manier. Want de hond zal niks leren van flesjes met steentjes erin.

 

Debby van Dongen scheef voor doggo.nl een helder stuk over alternatieven voor straf.

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Kyno Training. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving