Pas op met chocolade paaseieren, deze zijn giftig!

Het is alweer Pasen en paaseieren zoeken hoort er bij. In huis, buiten en in het bos. Overal kunnen ze liggen. De echte eieren zijn nog niet direct een probleem voor honden maar die van chocolade kunnen wel degelijk een gevaar vormen.

 

Want chocolade is giftig voor honden. In chocolade zit namelijk cacao en in cacao zit onder andere de stof theobromine. Deze stof is giftig voor honden. Hoe hoger het gehalte cacao, hoe hoger het gehalte theobromine. In tegenstelling tot mensen kunnen honden deze stof heel erg slecht verwerken. De stof blijft een lange tijd in het lichaam en wordt via de blaas weer opnieuw in het lichaam opgenomen. Hierdoor vormt zich een opstapeling van de stof wat tot vergiftiging kan leiden.

 

Het ligt aan de hoeveelheid van theobromine en het lichaamsgewicht van de hond of je hond ook daadwerkelijk risico loopt op een vergiftiging. Honden met een hoog lichaamsgewicht en bij het eten van witte chocolade is er vrijwel geen risico omdat witte chocolade bijna geen theobromine bevat. Voor een kleine hond die slechts 1 kilo weegt kan 6 gram culinaire pure chocolade al fataal zijn.

 

Theobromine stimuleert het hart en ademhalingsstelsel, het centraal zenuwstelsel, ook stimuleert de stof het samentrekken van de hartspier en skeletspieren. Het ingenomen theobromine is pas na 10 uur volledig geabsorbeerd, na 4-24 uur kun je al symptomen zien, en dit kan tot 72 uur aanhouden.

 

Symptomen zijn:

 

(bloed) braken

een gevoelige buik

veel drinken, meer plassen

onrust, opwinding

speekselen

een te snelle hartslag

coördinatie stoornissen.

 

Literatuur: Voor eigenaren of voor professionals

 

Wat nu als je hond dan toch die chocolade eieren eerder gevonden heeft dan de kinderen? Een lange tijd werd geadviseerd om een eetlepel zout achter op de tong van de hond te plaatsen en de hond hierdoor te laten braken. Echter: zout is ook giftig voor honden!

 

Wat dan wel? Neem direct contact op met je dierenarts.

 

Je kunt vragen verwachten over: hondenras, leeftijd, gewicht en symptomen.

Wat heeft de hond gegeten en hoeveel?

Houd eventueel de verpakking bij de hand om de ingrediënten te kunnen raadplegen.

Heeft je hond al gebraakt, dan kun je eventueel het braaksel omschrijven.

 

Kortom; Als je chocolade eieren verstopt zorg er dan voor dat je alles ook weer hebt gevonden en opgeruimd voordat de hond bij de paaseieren kan. Laat nooit de hond alleen met chocolade in de buurt. Ook niet wanneer je denkt dat hij er niet bij kan. Ze zijn goede acrobaten als het om stelen van eten gaat.

 

Niet alleen chocolade is giftig voor de hond. Er zijn nog veel meer stoffen die je hond niet goed kan verwerken. Lees het hier in een artikel geschreven door doggo.nl

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Kyno Training. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving