Niemand is roomser dan de paus.

Niemand wordt kant-en-klaar geboren. En met kant-en-klaar bedoel ik; met alle kennis op zak. Leren doe je met vallen en opstaan. Ook gedragstherapeuten, ook hondentrainers, ook ik.

 

Ik nam mijn eerste hond niet met de kennis van nu. Mijn eerste hond nam ik in huis toen ik vrijwel geen kennis bezat. Ik wist wat een hond was, dat er een voorkant en een achterkant op zat. Dat de hond eten nodig had en uitgelaten moest worden. Maar alle kennis van nu was toen nog onbekend en ver weg. Ik wist niet eens dat de kennis überhaupt bestond, dus ernaar zoeken is toen niet in mijn gedachten opgekomen. Tot een bepaald moment.

 

Mijn allereerste hond begon probleemgedrag te vertonen. Hij beet in jassen en truien, viel uit naar bezoekers en wilde absoluut niks loslaten zodra hij het in zijn bek had. Hij was een flinke Mechelse herder (zie foto) dus je kunt je misschien bedenken welke indruk dit maakte. Op advies van ervaringsdeskundigen trainde ik hem met een slipketting. Dit hielp niet. Ik heb hem meegenomen naar een gedragstherapeute en daar heb ik heel veel geleerd. Vooral dat de wereld van hondenkennis heel erg groot is, bij haar leerde ik op een positieve manier trainen. Maar mijzelf leerde ik op verschillende manieren trainen, op de ouderwetse slipketting manier, de Cesar Millan manier maar voornamelijk op de positieve manier met koek en spel. Ik volgde cursussen, lezingen, bijscholingen, workshops en opleidingen en dat heeft mij gebracht tot waar ik nu ben. Dus ook ik heb met een slipketting om mijn hond gelopen, ook ik heb mijn hond porren in de flank gegeven want zo deed Cesar Millan dat ook. Je leert met vallen en opstaan. Nu weet ik dat, dat niet de manier is hoe ik wil trainen en dat andere methodes veel succesvoller zijn. Ik heb mijn eigen ik-methode ontwikkeld en ik train met de methode waar ik mij prettig bij voel. Maar dat betekent niet dat ik alleen nog maar boeken lees over de clickermethode. Ik blijf mij verdiepen in andere technieken zoals bijvoorbeeld de roedelmethode en de Synergetische Alliantie Training Systemen. Ik ben van mening dat je nooit bent uitgeleerd.

 

Ik sluit mij dan ook volledig aan bij de volgende quote: “If you are not willing to learn, no one can help you. If you are determined to learn, no one can stop you.” ― Zig Ziglar. Ik kan een klant pas helpen met het probleem, wanneer de klant ervoor open staat om te leren. Ook ik ben nog steeds, en zal altijd blijven leren. Het moment waarop ik niet meer open sta voor nieuwe kennis. Dat is het moment waarop ik niet meer kan doen wat ik doe. "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge" - Stephen Hawking. Wanneer ik van mening ben dat ik alles weet wat ik moet weten, dan kan ik mijzelf niet meer openstellen voor mijn klanten en hun oprecht helpen met hun problemen.

 

Kortom; Iedereen is ooit ergens begonnen en iedereen leert met vallen en opstaan. Dus oordeel niet over hen die problemen hebben, maar help deze mensen. Wees onbevooroordeeld. Willen deze mensen leren, ga ervoor om samen het probleem op te lossen en dan "no one can stop you.”

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Kyno Training. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving