De Silver Linings methode

Oke, ik beken, de titel is ietwat misleidend. Ik ga jullie geen kennis laten maken met een nieuwe baanbrekende methode in hondentraining. Want dat lijkt het wel te zijn als je het gemaakt hebt in hondenland, je hebt je eigen methode ontwikkeld. Een methode die soms iets meer en soms iets minder overeenkomt met de andere methodes, maar dat wordt uiteraard niet toegegeven. Leergierige hondenbezitters met (probleem) honden willen graag horen van deze nieuwe methode en als het ook nog eens werkt, nou dan is die nieuwe methode dé manier van hondentraining.

 

Maar is dat eigenlijk wel zo?

Van alle methodes waar ik tot dusver kennis mee heb mogen maken vond ik altijd wel iets goed, en iets minder goed. (Bij sommige meer slecht dan goed maar dat terzijde) Dan neem ik dat goede uit de methode eruit en neem ik dit mee in mijn training. Ondertussen kan ik wel zeggen dat mijn eigen methode een verbastering is van de clickertraining met een snufje Syn Alia Training Systems. Voor de meeste honden werkt dit, voor sommigen zelfs erg goed. Maar voor sommige honden, of liever gezegd, eigenaren, werkt het niet. Als hondentrainer ben ik van mening dat ik moet zoeken naar de best passende manier voor de hond en de eigenaar. Ook als dat niet een trainingsmethode is die ik bij de eerste beste poging zou toepassen. Daarbij vind ik het wel belangrijk dat de fysieke gezondheid en emoties van zowel de hond als de eigenaar niet voorbij gegaan mogen worden. Leren gebeurd tenslotte alleen in een veilige en liefst leuke situatie.

 

Leren honden dan echt alleen maar door het toepassen van methodes? Nee.

Methodes zijn de handvatten van de mens om bepaalde leerprincipes toe te kunnen passen. Honden leren eigenlijk net zoals mensen, net zoals alle zoogdieren eigenlijk. Door associaties te leggen met fijne en niet-fijne gebeurtenissen. Dit kan door middel van klassieke of operante conditionering, of door imitatie, inprenten, habituatie, etc. De mensen in hondenland hebben die leerprocessen vertaald tot een methode waarbij er vaak wordt verwezen naar de hond als dier, soms door zijn afstamming van de wolf en soms met (iets) recentere literatuur, en hoe je dan daar mee om moet gaan.

 

Bestaat dé methode voor het trainen van honden? Nee.

Geen enkele hond is hetzelfde. Elke hond wordt gevormd door zijn ouders en voorouders, de genen in zijn bloed. Dat is enigsinds rasgebonden maar ook ouderpaar afhankelijk. Daarnaast is de levenservaring die eigenlijk al in de buik van de moeder begonnen is van belang. Samen noem je deze twee nature and nurture. Wat zeggen de genen van de hond en wat heeft de hond in zijn leven meegemaakt zodat hij is, wie hij is. Er spelen nog meer onderdelen een rol, maar dit is wel de basis van het karakter van de hond. Onderschat de genen van een hond niet, soms kun je alles als hondeneigenaar volgens het boekje gedaan hebben maar blijft je hond angstig of onvriendelijk naar andere honden.

 

Moeten we dan alle methodes maar over boort gooien? Nee.

Die methodes zijn hele mooie handvatten om de leerprincipes toe te kunnen passen. Maar kijk daarbij altijd naar je hond, en naar jezelf. Doe niets waar je een onprettig onderbuikgevoel van krijgt. Wanneer je iets doet wat tegen je gevoel in gaat zul je het nooit met volle overgave kunnen doen en kun je beter op zoek naar een methode die beter bij je past. Is die er niet, dan kun je altijd nog je eigen methode creëren. Informeer, lees en verzamel zo veel mogelijk informatie over de basisprincipes van hondentraining en de denkwijze van de hond. Neem daar de informatie uit die relevant, recent en voldoet aan een prettig onderbuikgevoel en ga daar mee aan de slag. Zo heb ik mijn eigen methode ontwikkeld door te trainen door middel van een trainingswoord (terminal bridge) en een intermediate bridge. Denk ik ongewenst gedrag om naar gewenst gedrag en train ik dat door middel van positieve bekrachtiging of indien nodig negatieve bekrachtiging. (Niet te verwarren met slipkettingen en dergelijke, een negatieve bekrachtiging is het weghalen van iets leuks, niet het toevoegen van iets negatiefs.)

 

Als al die termen je niks zeggen geeft dat helemaal niks. Train met een blije vrolijke hond en leg hem uit wat je bedoeld voordat je iets van hem verwacht. Dan komt het helemaal goed. Wil je nu ontdekken wat jouw methode is? Neem gerust contact op en dan bespreek ik graag de verschillende methodes in hondenland met je.

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Silver Linings Hondentraining. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving