Vaak gehoord: 'Thuis kan hij het wél!'

De zin: 'thuis kan hij het wel' klinkt wellicht bekend in de oren. Het is op het trainingsveld een vaak gebruikt gezegde. De eigenaren hebben ook echt gelijk, thuis doet hun hond de oefening perfect. Op het trainingsveld alleen niet zozeer. En dat is alleen maar mooi. Want jij en je hond zijn slechts één uur in de week op het trainingsveld. De meeste uren spelen zich in je huis of daarbuiten af.

 

Hoe komt dat nu, dat je hond het thuis heel goed kan en op het trainingsveld ineens niet meer. Honden leren context gebonden. De context kan grote invloed hebben op het leren. Dat wil zeggen; de hond kan in huis uitstekend zitten en in de tuin lukt dat ook goed, maar eenmaal buiten is alles anders! De prikkels (andere geuren, honden en dieren) en de omgeving zijn anders. 

 

Zelden gebeurt het vanzelf dat een hond een oefening in alle omgevingen kan. Het vergt flink wat training om dit voor elkaar te krijgen. Dit is een lange periode oefenen met stinkende kaasjes in je jaszak tot het meenemen van een rugzak vol met koekjes, worstjes, speeltjes etc. Waar de ene hond een moord voor doet (lees beloning) geldt niet voor een andere hond. Daarom is het belangrijk om te weten waar jouw hond écht voor gaat.

 

Kortom; Oefen een oefening eerst thuis, daarna in je tuin of directe omgeving en pas wanneer het daar goed gaat ga je naar buiten. Op het trainingsveld kun je als eigenaar leren hoe het werkt zodat je de informatie en oefening thuis kunt toepassen. Vanuit daar ga je aan het werk.

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Kyno Training. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving