De smartphone, dat is een elektronisch apparaat wat bij sommige (en wellicht ook wel veel) mensen aan de handen geplakt zit alsof het vergroeid is met het lichaam. Ik behoor ook bij deze mensen, de smartphone beheerst mijn leven aanzienlijk. Maar bewustwording daarvan is al de eerste stap in de goede richting. Want als onze ogen gericht zijn op die smartphone, wat missen we dan allemaal van de wereld om ons heen? Hoeveel échte aandacht krijgt de hond nog tijdens de wandeling wanneer wij als begeleiders met de telefoon in onze handen lopen? En daarnaast, in hoeverre is het eigenlijk verstandig om je aandacht te verdelen tussen je hond en je telefoon? Helemaal wanneer je hond losloopt.
Hoeveel aandacht is er?
Honden weten wanneer je naar ze kijkt, en wanneer niet. Ze weten feilloos wanneer er niet op ze gelet wordt en ze misschien wel even hun eigen (boeven) dingen kunnen gaan doen. –De wijsheid van honden van Brian Hare en Vanessa Woods. Wat dat betreft zijn honden hele mooi spiegels. Jij geen aandacht voor de hond, jouw hond geen aandacht voor jou. En dat is een grote zonde. Een wandeling is niet alleen maar de poten strekken, plassen en weer hop naar binnen. Z’n wandeling, ook die van een blokje om, kunnen veel meer betekenis hebben. Neem de koekjes en speeltjes mee, en laat de telefoon thuis. Maak contact met je hond, doe eens een oefeningetje, een spelletje, laat ze eens lekker lang snuffelen in het gras. En je zult zien dat niet alleen jouw hond, maar ook jij veel meer plezier haalt uit dat ene blokje om.
Is het wel veilig, dat smartphone gebruik?
Dat kan ik kort en krachtig beantwoorden. Nee. Helemaal niet wanneer je hond los loopt. De lichaamstaal van honden is vliegensvlug en vaak ook complex. Het is een taal die bestaat uit niet alleen de berichten van de zender maar ook de ontvanger. De manier waarop de andere hond reageert kan heel goed bepalen wat jouw hond vervolgens gaat doen. Mis je die cruciale inleiding, doordat je met je snufferd in de telefoon zat, dan kan het zomaar zijn dat er zich een situatie voordoet “uit het niets”. Ineens klappen honden op elkaar. Maar meestal (uitzonderingen zijn er altijd) gebeurd zoiets niet “zomaar” of “uit het niets”. Het zien van die inleiding vergt oefening, en ook zonder dat je je telefoon vast houd kun je het missen omdat het soms al in secondes voorbij is. Maar nog belangrijker is het om goed op te letten wanneer je met je hond wandelt daar waar andere honden zijn. Hetzelfde geld voor als er wild loopt, kinderen, andere mensen etc etc. (dus eigenlijk altijd)
Kortom; Weg met die telefoon tijdens het uitlaten, wandelen, trainen, spelen, of wat je allemaal nog meer doet met je hond. En geef je aandacht aan wat ertoe doet, de onvoorwaardelijke liefde van een hond.
Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Silver Linings Hondentraining. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.