Husky vangt een koekje

Beloon jij jouw hond met een beloning?

Tijdens mijn lessen spreek ik vaak over belonen. We werken tenslotte op een beloningsgerichte manier. Elke hondeneigenaar interpreteert dit anders. Sommige eigenaren vinden een aai over de bol een beloning en andere eigenaren belonen met een stuk biefstuk. Is de beloning die jij voor jouw hond gebruikt voor hem ook wel echt een beloning?

De hond bepaald wat een goede beloning is

Een beloning kan pas als een beloning ingezet worden wanneer de hond het ook als beloning ziet. Dit is niet alleen afhankelijk van het type beloning maar ook van de context waarin de hond de beloning krijgt. Binnenshuis kunnen de gewone brokjes ingezet worden als beloning maar op het trainingsveld zijn die brokjes niet meer interessant. Een aai wanneer je samen op de bank zit vindt de hond waarschijnlijk prettiger dan een aai tijdens de training. Dit heeft er mee te maken dat er bepaalde mate van ontspanning nodig is om echt van een aai te kunnen genieten. Buiten zijn er zoveel afleidingen dat de hond zelden echt ontspannen is en daardoor is een aai meestal geen hele sterke beloning. (Het kan zelfs averechts werken.)

Wat is dan wel een goede beloning?

Voordat je gaat trainen is het belangrijk om te weten voor welke beloning je hond wil werken. Dit hoeven niet altijd koekjes of lappen vlees te zijn, een spelbeloning in de vorm van een trekspelletje kan ook als beloning gezien worden. Ook kun je prima verschillende beloningen afwisselen. In het kort zijn de verschillende typen beloningen in vier categorieën te verdelen. Will to….

  • Eat
  • Play
  • Connect
  • Do

De eerste twee; ‘will to eat’ en ‘will to play’ spreken aardig voor zich. De hond wil werken voor voedsel of voor spel. De laatste twee, ‘will to connect’ en ‘will to do’ behoeven wat meer uitleg.

Bij ‘will to connect’ is het namelijk zo dat honden dol zijn op aandacht. Het zijn tenslotte sociale dieren. Wanneer de relatie met jouw hond goed zit kan een hond ook veel waarde hechten aan een sociale beloning. Hierbij zijn er twee voorwaarden, namelijk dat je dus een goede relatie met je hond moet hebben. Als je de hond amper kent ben je praktisch een vreemde voor hem, een sociale beloning is dan een stuk minder krachtig. De tweede voorwaarde is dat de sociale beloning niet verward moet worden met aaien. Zoals ik hierboven al schreef is een aai, ook van een vertrouwenspersoon, in een spannende situatie nauwelijks belonend. Een sociale beloning kun je het best met je stem inzetten.

‘Will to do’ is gebaseerd op wat ook wel het premack principe wordt genoemd. Of wel; oma’s regel, eerst je groente opeten en daarna mag je een toetje. Deze beloning kun je inzetten bij honden die heel graag dingen doet. Denk aan een hond dat heel veel plezier haalt uit het lopen van een behendigheidsparcours of heel graag de tuin in wil. Eerst even rustig wachten en dan mag je door de tunnel, of mag je de tuin in. Je gebruikt een actie als een beloning voor een eerder gevraagd gedrag.

De invloed van de omgeving op het type beloning

Naast dat het belangrijk is om te weten wat jouw hond leuk, leuker en het leukst vindt, is het ook belangrijk om de invloed van de omgeving in rekening te nemen. Namelijk; in hoeverre is er afleiding dat voor jouw hond afleidend is, hoe goed kent hij de oefening al in die omgeving. Een hond die een nieuwe oefening in de woonkamer oefent zal dit veel gemakkelijker afgaan dan wanneer je dezelfde nieuwe oefening naast een supermarkt gaat oefenen. Je hebt dan dus een andere, meer waardevolle, beloning nodig.

Tijdens het trainen in de dagelijkse praktijk is de moeilijkheidsgraad vaak moeilijk in te schatten, er kan zomaar een hond om een hoekje komen die dan ineens wel erg dichtbij staat. Zorg er dan voor dat je verschillende gradaties van beloningen bij je hebt. Een gewone beloning, een iets lekkerdere beloning en een super speciale beloning. De gewone beloning gebruik je voor oefeningen die je hond al goed kan in situaties die bekend zijn voor hem. Iets lekkerdere beloningen zijn erg geschikt voor bekende oefeningen in een nieuwe oefeningen. En die speciale beloning? Die kun je gebruiken voor wanneer de aandacht van de hond echt ergens anders is. Bijvoorbeeld als je langs de hond wil lopen die net om het hoekje kwam en je de aandacht van je hond wil vasthouden.

Wil je meer weten over wat goede beloningen zijn? De website doggo.nl schrijft regelmatig goede artikelen over alles wat met honden te maken heeft. Ook over het onderwerp beloningen hebben zij een duidelijk artikel geschreven. ‘Wat is een goede beloning?’

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Silver Linings Hondentraining. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.

Hoi, ik ben Remie

In mijn blog vertel ik over mijn kijk op de hondentraining en -opvoeding. Soms met wat humor en soms met een wat meer serieuze noot. Wil je meer over mij weten? Kijk dan even hier. Veel leesplezier.

meer blogs

De Silver Linings Methode

Methodes zijn de handvatten van de mens om bepaalde leerprincipes toe te kunnen passen. Maar kijk daarbij altijd naar je hond, en naar jezelf. Doe niets waar je een onprettig onderbuikgevoel van krijgt. Informeer, lees en verzamel zo veel mogelijk informatie over de basisprincipes van hondentraining en de denkwijze van de hond. Neem daar de informatie uit die relevant, recent en voldoet aan een prettig onderbuikgevoel en ga daar mee aan de slag.

Eigenwijze hond. Bewust ongehoorzaam of gewoon zelfredzaam?

Eigenwijs is een synoniem voor koppig, dwars en zelfs obstinaat. Het heeft er alle schijn van dat een eigenwijze hond enkel zijn eigen weg wil volgen en daarin niet wil samenwerken met een ander. Maar hoe houdt dit verband met het domesticatie proces van de hond? Want als je het mij vraagt zouden honden zich nooit zo ver hebben kunnen aanpassen als ze zich enkel vasthouden aan hun eigen koppigheid. Maar wat is eigenwijs dan wel en hoe kun je hiermee omgaan in de hondentraining?

Husky vangt een koekje

Beloon jij jouw hond met een beloning?

Tijdens mijn lessen spreek ik vaak over het belonen van je hond. We werken tenslotte op een positieve en beloningsgerichte manier. Elke hondeneigenaar interpreteert dit anders, sommige eigenaren vinden een aai over de bol een beloning en andere eigenaren belonen met een stuk biefstuk. Is de beloning die jij voor je hond gebruikt voor hem ook wel echt een beloning of denken wij dit alleen maar?