Eigenwijze hond. Bewust ongehoorzaam of gewoon zelfredzaam?

Ik hoor heel erg vaak de opmerkingen; ‘Een husky? Dat zijn hele eigenwijze honden en die kun je niks leren.’

Als je denkt dat eigenwijze honden niet te trainen zijn, denk dan ook eens na over het volgende. De Siberische husky is een sledehond. Sledehonden lopen voor een slee zonder fysiek stuur. Op basis van de aanwijzingen van de musher (de bestuurder) bepalen zij de richting. Je zult het met je stemcommando’s moeten doen, er zitten geen touwtjes aan waar je aan kunt trekken. Als dit ras te eigenwijs was om wat te leren, hoe gaan zij die aanwijzingen dan uitvoeren? Het antwoord daarop mag je zelf bedenken.

Wat is eigenwijs eigenlijk?

Eigenwijs is een synoniem voor koppig, dwars en zelfs obstinaat. Het heeft er alle schijn van dat een eigenwijze hond enkel zijn eigen weg wil volgen en daarin niet wil samenwerken met een ander. Maar hoe houdt dit verband met het domesticatie proces van de hond? Want als je het mij vraagt zouden honden zich nooit zo ver hebben kunnen aanpassen als ze zich enkel vasthouden aan hun eigen koppigheid.

Je zou eigenwijs ook kunnen lezen als eigen wijs. Dat is een hele andere interpretatie dan de eerder genoemde synoniemen. Als je uit gaat van eigen wijs dan zie je geen koppige hond maar een hond met een hoge zelfredzaamheid. Hij weet prima wat goed voor hem is en heeft de mens daarin niet (of minder) nodig.

Als je nu weer naar de husky kijkt, een sledehond die in moeilijke omstandigheden de aanwijzingen van de musher moet opvolgen maar ook zeker zelf keuzes moet kunnen maken. Kies ik ervoor om de husky, en alle andere eigenwijze honden, te zien als eigen wijs, of zelfredzaam. Simpelweg omdat dit veel beter de lading dekt.

Kun je zelfredzame honden wel iets leren dan?

Vaak worden honden die niet naar de mens willen luisteren als eigenwijs in de koppig variant bestempeld. Voorheen en soms nog steeds ook als dominant. Het wordt dan ook omgedraaid, je zult als eigenaar meer de baas moeten zijn. Of op z’n minst duidelijker en meer consequent. Maar weet je nog; eigen wijs stond voor zelfredzaam. Waarom zou een hond die weinig gemotiveerd is om met de mens samen te werken dit wel willen doen als je het gaat afdwingen. Grote kans dat hij alleen maar eerder zegt; ‘Joe, ik ben ervandoor’. Want; die zelfredzame hond vindt niet dat hij jou nodig heeft.

De truc zit hem in de motivatie en het werk dat je van ze vraagt. Want alle honden willen werken, misschien niet allemaal hetzelfde werk. Maar ik durf wel te beweren dat er geen hond is die van nature echt niks nieuws wil leren. Al is het maar door eigen nieuwsgierigheid en zelfontdekkingen. Het is aan ons als eigenaar om die nieuwsgierigheid zo te draaien dat de hond samen met ons nieuwsgierig wil zijn en samen met ons de wereld wil ontdekken. Doen we dat niet, dan gaat de hond het wel zelf doen. En ja, dan zou je ze eigenwijs, koppig, kunnen noemen. Maar dan houdt dit alleen maar in dat jouw hond niet naar jou wil luisteren omdat jij, als je het mij vraagt, als eigenaar niet goed genoeg je best gedaan.

Een band opbouwen is belangrijk

Natuurlijk gaat dit bij de een sneller dan bij de ander en het gaat bij de een linksom en bij de ander rechtsom. Soms is het behalen van een bepaald basisniveau al een hele prestatie en bij sommigen is dat basisniveau het startpunt. Want elke hond is zijn eigen individu. Het zijn allemaal levende organismen met hun eigen denkpatronen, eigen genen, eigen emoties, eigen opvoeding, eigen rugzakje met positieve en negatieve ervaringen. Geen enkele hond is hetzelfde.

Om je hond iets te kunnen leren zal je een band met je hond moeten opbouwen. Simpel gezegd; je moet iets gaan betekenen voor jouw hond. Het is niet voor niks dat er bij de puppycursus veel aandacht besteed wordt aan balansspelletjes, speelmomenten en denkspellen. Het trainen is dan nog helemaal niet van belang. Het is veel belangrijker dat je pup en jij een goede connectie gaan opbouwen. Wanneer dit gelukt is kun je gaan uitpluizen wat de beste trainingsmethode voor jouw hond is.

Heb jij een eigenwijze hond?

Eerst zul je moeten bedenken of dat wat jij van jouw hond vraagt wel relevant is voor jouw hond. Daarna ga je onderzoeken wat goede motivatoren zijn. Zie hiervoor ook zeker mijn blog over beloningen. En daarna richt je de situatie zo in dat er eigenlijk altijd succes gegarandeerd is. Als laatst: Niet opgeven! Want oefening maakt gewoonte en pas dan zal je training ook duurzaam zijn.

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Silver Linings Hondentraining. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.

Hoi, ik ben Remie

In mijn blog vertel ik over mijn kijk op de hondentraining en -opvoeding. Soms met wat humor en soms met een wat meer serieuze noot. Wil je meer over mij weten? Kijk dan even hier. Veel leesplezier.

meer blogs

Is er nog wel écht aandacht voor onze hond?

Als onze ogen gericht zijn op die smartphone, wat missen we dan allemaal van de wereld om ons heen? Hoeveel échte aandacht krijgt de hond nog tijdens de wandeling wanneer wij als begeleiders met de telefoon in onze handen lopen? En daarnaast, in hoeverre is het eigenlijk verstandig om je aandacht te verdelen tussen je hond en je telefoon? Helemaal wanneer je hond losloopt.

Opspringen en ander ongewenst gedrag afleren

Er zijn maar weinig eigenaren die zullen zeggen dat hun hond nooit fout gedrag laat zien. Er is altijd wel iets wat ze eigenlijk liever zouden afleren. Naast het trekken aan de lijn is het opspringen een van de meest voorkomende ergernissen bij eigenaren. In dit artikel lees je hoe je ongewenst gedrag, zoals het opspringen kunt afleren. Of beter gezegd kunt omdenken.

Beloon jij jouw hond met een beloning?

Tijdens mijn lessen spreek ik vaak over het belonen van je hond. We werken tenslotte op een positieve en beloningsgerichte manier. Elke hondeneigenaar interpreteert dit anders, sommige eigenaren vinden een aai over de bol een beloning en andere eigenaren belonen met een stuk biefstuk. Is de beloning die jij voor je hond gebruikt voor hem ook wel echt een beloning of denken wij dit alleen maar?