Hoeveel slaapt een hond?

Hoeveel slaapt een hond? Dat is erg belangrijk om te weten als eigenaar. Waarom? Rust en slaap zorgen er voor dat een hond fysiek kan herstellen en de indrukken van alledag goed kan verwerken. Met name voor pups en honden die snel ‘aan’ staan is rust en slaap erg belangrijk. 

In dit artikel vertellen we je:

  • Waarom rust en slaap zo belangrijk is;
  • Hoe je een gebrek hieraan kunt herkennen;
  • Wat je kunt doen als jouw puppy niet wil slapen;
  • Hoe je er voor kunt zorgen dat jouw hond beter zijn rust kan pakken;
  • Hoe je een slaapschema kunt maken voor jouw pup, volwassen hond of senior.

Hoeveel slaap heeft een hond nodig?

Hoeveel slaap een hond precies nodig heeft zijn de meningen over verdeeld. Natuurlijk verschilt dit, net als bij mensen, per individu. Maar gemiddeld hebben volwassen honden zo’n 16 – 18 uur per dag aan rust en slaap nodig. 

We zeggen hier expres rust en slaap. Honden slapen namelijk niet zoals wij mensen uren aanééngesloten. Honden zijn dieren die van nature veel rondbewegen om op verschillende plekken te rusten. Ze liggen te rusten, doen een hazenslaapje, staan op en ploffen op een andere plek weer neer om verder te rusten. 

Waarom is rust en slaap zo belangrijk? 

Stress hoort bij het leven. Met stress op zich is niks mis, mits het lichaam voldoende de kans krijgt om alle stress goed te verwerken. Hoe het lichaam dit doet? Door te rusten en te slapen. En bedenk je: ook dingen die leuk zijn voor jouw hond veroorzaken stress. Remie en ik gaan graag naar de Efteling, maar moeten daar wel altijd van bijkomen. 

Hoe lang slaapt een pup?

Pups hebben nog meer slaap nodig dan volwassen honden, sommige tot wel 20 uur per dag! Vaak wordt gedacht dat honden van nature goed zijn in rust vinden, maar dit is in de meeste gevallen niet het geval. Vaker wel dan niet moet je pups actief leren (en vaak dus ook verplichten) om rust te nemen. 

Het is vergelijkbaar met peuters. Als we Sepp, het tweeëneenhalf jarige zoontje van Remie, zouden vragen of hij zijn middagslaapje wil overslaan om wat leuks te gaan doen zal hij altijd ‘ja’ zeggen. Hij weet namelijk nog niet wat goed voor hem is. Met als gevolg dat als we het aan hem over zouden laten Remie altijd met een peuter met slaapgebrek zouden zitten. Yikes. 

Het is vooral belangrijk om goed naar jouw hond te kijken. Een veelgemaakte denkfout is dat als een hond hyperactief gedrag vertoont we hem juist meer zouden moeten ‘uitdagen’. En dat terwijl deze honden vaak juist meer behoefte hebben aan rust en slaap. 

Hoe herken je dat jouw hond (meer) rust/slaap nodig heeft?

  • Onbereikbaar zijn;
  • In de riem happen;
  • Overmatig trekken aan de lijn;
  • Hyperactief gedrag, altijd ‘aan’ staan;
  • Blaffen naar andere honden op straat;
  • Geen rust kunnen vinden, nerveus rondlopen;
  • In huis of buiten hyperalert zijn op de omgeving en blaffen;
  • Overmatig bijten, pups die wat fel je handen/voeten bijten;
  • Zoomies (het rondrennen met aangeknepen staart en ingetrokken billen) in huis. Vooral pups hebben dit vaak als het tijd is voor een dutje;

Welke signalen een hond laat zien verschilt per individu. Probeer dus in kaart te brengen welke signalen jouw hond laat zien als zijn emmertje even te vol zit en deze geleegd moet worden door een goeie portie kwalitatieve rust/slaap. 

Kauwen, likken, snuffelen 

Kauwen, likken en snuffelen werkt voor honden kalmerend. Dat komt omdat er tijdens deze activiteiten stofjes vrijkomen in de hersenen die de hond een fijn en meer ontspannen gevoel geven. Ideaal dus als je jouw hond wat spanning moet laten afvloeien! 

Hoe kun je meer rust inbouwen in het leven van je hond? We zetten een paar tips voor je op een rijtje:

Slaapschema puppy 

Hoewel we deze volgorde vaak aanhouden voor pups kan het natuurlijk ook worden toegepast voor volwassen honden of senioren. Een slaapschema is belangrijk omdat het haast onmogelijk is voor je hond om direct vanuit een opwindende gebeurtenis in rust te gaan.

Zorg er daarom voor dat je geleidelijk aan de spanning laat zakken voordat je verwacht dat hij echt in rust gaat. Houd in het begin een vaste volgorde van gebeurtenissen aan, dit geeft ook voor jezelf houvast. Zo’n routine kan er als volgt uit zien:

  • Maak een wandeling of blokje om;
  • Doe wat oefeningen om je hond mentaal uit te dagen (dit kan ook tijdens het wandelen!);
  • Geef je hond bij thuiskomst een rustgevende activiteit: iets te kauwen, likken of snuffelen. Dit maakt dat de spanning kan afvloeien. 
  • Tijd voor rust! Ga zelf ook even rustig zitten om te stimuleren dat jouw hond in de ruststand gaat.

Puppyren, bench of traphekjes

Als wij een pup in huis hebben zit deze voor een groot gedeelte van de dag thuis in een grote puppyren. Waarom? De woonkamer is te leuk en prikkelend voor de meeste pups. Dit maakt dat ze er niet voor kiezen om te gaan rusten en altijd ‘aan’ zouden blijven staan. Met een hele drukke, enkelbijtende piranha tot gevolg. 

Soms is een pup zo over zijn slaap heen dat hij ook in de ren niet zijn rust kan vinden. Dan kun je hem in een bench doen met bijvoorbeeld een een gevulde kong of nog wat te kauwen. Vaak vallen ze daarna als een blok in slaap. Sommige honden zijn gebaat bij een hoes over de bench. Heb je een pup die gewoon in de woonkamer in slaap valt? Dan hoef je hem uiteraard niet in een ren of bench te doen. 

Wij houden met een pup standaard een slaapschema aan en bouwen de tijd dat de pup los in huis rondloopt langzaam uit. Als we onderweg zijn met de pup zorgen we dat we een bench mee hebben zodat hij daar in kan als het tijd is voor een dutje. 

Doe een paar keer per dag rustoefeningen

Ga zelf zitten op een stoel of de bank en lok de hond in een ‘af’. Leg één voor één voertjes tussen zijn voorpoten neer. Gebruik voer met een lage waarde zodat de hond niet in standje ‘hyper de pieper gaat’. Beloon daarnaast voor spontane rust: ligt je hond ergens rustig? Leg zonder wat te zeggen een voertje bij hem neer. 

Gebruik rust als tegenhanger van spanning en opwinding 

Heeft jouw hond een drukke dag gehad? Kom je thuis van een lekkere wandeling? Viel hij uit naar een andere hond? Moest hij naar de dierenarts of is er iets anders waardoor hij (positieve) spanning heeft opgebouwd? Geef hem een rustgevende activiteit (rustoefening of iets te kauwen/likken/snuffelen) en zorg er voor dat hij daarna in rust gaat. Zo kan hij de indrukken verwerken en kan de spanning afvloeien.

Zet het voer van je hond slim in

Geef je hond tijdelijk geen voer meer uit zijn voerbak, maar gebruik dit om in te zetten om rust te belonen, rustoefeningen te doen of je hond te laten snuffelen/een hersenwerkje te doen. 

Je mag alles, maar wel vanuit rust 

Vindt jouw hond wandelen leuk? Zo leuk dat hij er druk van wordt? Grote kans dat het hem door de spanning niet lukt om netjes met een slappe lijn mee te lopen. Doe nadat je zijn halsband/tuig en riem om hebt gedaan een rustoefening en ga dan pas lopen. 

Voor het loslopen geldt hetzelfde. Schiet jouw hond er als een pijl uit een boog vandoor zodra je zijn riem af doet? Is hij bezig met alles, behalve met jou? Zorg dan dat je eerst een rustoefening doet voordat je hem aflijnt. 

Kun je wel wat hulp gebruiken met rust tijdens de wandelingen, het loslopen of het negeren van prikkels? Neem eens een kijkje bij onze basiscursus. Liever 1-op-1 aan de slag? Plan een gratis kennismaking. Heb je net een pup in huis? Dan is onze puppysocialisatie echt wat voor jou!

Samengevat 

Rust en slaap zijn nodig om de prikkels van alledag goed te kunnen verwerken. Ook voor honden zonder probleemgevend gedrag! Wees je bewust van de signalen die kunnen duiden op een overlopend stressemmertje. Verwacht niet dat hij direct vanuit actie naar rust gaat, maar bouw de spanning geleidelijk af door een rustgevende activiteit te doen of hem te laten kauwen, likken of snuffelen. 

Veel honden moeten echt leren om zelf hun rust te nemen. Gebruik het voer van je hond om dit te oefenen. Kijk kritisch naar de belastbaarheid van jouw hond en geef hem voldoende tijd om bij te komen van (positief) spannende ervaringen. 

Hoi!
Wij zijn Remie en Leah

Wij zijn gespecialiseerd in het helpen van eigenaren om van hun hond een fijne huishond te maken. 

In onze blog delen we graag  onze kennis en ervaring op het gebied van hondentraining en -opvoeding. Wil je meer over ons weten? Kijk dan even hier. Veel leesplezier!

meer leesvoer