Alle honden kunnen loslopen. Alleen niet alle honden komen terug ;). Je hond leren loslopen, of eigenlijk beter gezegd: je hond leren hierkomen is niet alleen handig. Het is een noodzaak om jezelf, je hond en je omgeving veilig te houden.
Hoe kun je je hond leren loslopen op een leuke manier? En wat kun je doen als jouw hond niet los kan lopen? In dit artikel vertellen we je:
- Een aantal zaken om rekening mee te houden bij het loslopen;
- Hoe je jouw hond toch een uitlaatklep kunt geven als hij niet los kan lopen;
- Wat de invloed is van de puberteit;
- Welke oefeningen je kunt doen om van het hierkomen een succes te maken.
Hond los leren lopen: voorwaarden voor succes
Remie heeft twee husky’s. Husky’s zijn doorgaans zelfstandige honden met een hoog jachtinstinct. Waarom haar ene husky wel los kan lopen en de andere niet? Door het verschil in beloningsgevoeligheid.
Eten heeft voor Balto zo’n hoge waarde dat hij zijn eigen plannen laat voor wat het is om wat lekkers te komen halen. Zijn beloningsgevoeligheid is dus hoog. Yana, daarentegen, is veel liever bezig met het jagen op wild. Dit is zelfbelonend gedrag en maakt dat zij niet veilig kan loslopen.
Yana, daarentegen, is veel liever bezig met het jagen op wild. Dit is zelfbelonend gedrag.Als zij dus moet kiezen tussen een beloning van Remie of wild achterna jagen, zal ze voor het laatste kiezen. Dit maakt dat zij niet veilig kan loslopen.
Een aantal zaken om rekening mee te houden als jij jouw hond wilt leren loslopen
Is het niet veilig? Laat je hond niet loslopen!
Moet een hond loslopen? Het antwoord is nee. Loslopen is een privilége, geen recht. Weet jij niet 100% zeker of jouw hond komt als hij wordt geroepen? Laat je hond dan niet loslopen. Sommige honden kunnen wel semi-los: aan een lange sleeplijn (zonder handvat!) van tien of twintig meter die over de grond sleept.
Wat als jouw hond niet los kan lopen?
Laat je hond dan uit aan een lange lijn van tien of twintig meter. Zo kan hij toch veilig op ontdekkingstocht. Heb je een hond die veel trekt? Bekijk dan dit artikel eens. Ook kun je jouw hond loslaten op een omheind veldje als er geen andere honden zijn.
Hij ziet je niet staan
Honden kunnen stilstaande objecten minder goed zien. Zeker wanneer deze verder weg staan. Dit geldt dus ook voor jou als je stilstaat terwijl je je hond roept. Roep je hond dus terwijl je beweegt. Zo kan hij je makkelijker lokaliseren.
Praat je veel? Gebruik een fluitje!
Met veel praten tegen je hond is helemaal niks mis. Maar het maakt dat het voor sommige honden lastig kan zijn, zeker wanneer ze zijn afgeleid, om de woorden er uit te filteren waar ze op dat moment wat mee moeten.
De meeste honden reageren daarom makkelijker op tonen dan op gesproken woorden. Gebruik dus een fluitje. Nog een voordeel van een fluitje is dat je er niet zomaar op blaast. Hierdoor blijft het zijn waarde behouden.
Maak de beloning voorspelbaar. Of juist niet.
Heb jij een hond die een bepaald speeltje of bepaalde voertjes he-le-maal het einde vindt en laat hij alles vallen om die beloning te komen halen? Zorg dan dat je deze gebruikt als beloning voor het hierkomen.
Er zijn ook honden die je juist moet verrassen. Dat zijn de honden die ergens snel op uit zijn gekeken. Zorg dan dat je voldoende afwisselt om het hierkomen altijd een goede deal te maken.
Hond luistert niet bij loslopen: de puberteit van honden
Het is normaal dat een hond in de puberteit een periode heeft waarin hij niet bezig is met jou en alleen maar met zijn omgeving. Pubers reageren daarom over het algemeen niet voorspelbaar. Het kan per dag verschillen of ze het nut van het hierkomen inzien.
Bij puberreuen kan het testosterongehalte tot wel zeven keer hoger zijn dan bij volwassen reuen. Dit maakt dat (jong)volwassen reuen soms feller reageren op jouw reu. Ook kan het zijn dat jouw hond er tussenuit piept om rottigheid uit te halen. Voorkom dus dat jouw puber in de problemen komt.
Ook teven gaan in de puberteit anders ruiken en kunnen soms asociaal belaagd worden door andere honden. Daar kunnen teven erg onzeker van worden. Stuur opdringerige honden daarom weg bij jouw teef. Heb je een reu? Voorkom dat hij zich kan opdringen.
Laat je hond tijdens de puberteit als hij niet luistert bij het loslopen tijdelijk niet los, maar doe hem aan een lange lijn (die je e.v.t. over de grond laat slepen). Blijf het hierkomen in prikkelarme omgevingen oefenen. Laat hem onder geen beding oefenen met het zomaar wegrennen en niet komen wanneer hij wordt geroepen.
Een paar oefeningen om het hierkomen tot een succes te maken!
Wat zou een konijn doen?
Wat laat een hondenhart sneller kloppen? Beweging! En wat doen wij met onze beloningen? We duwen het nog net niet in de bek van de hond. Weinig spannends dus.
Maak je beloning dus aantrekkelijker door beweging toe te voegen. Beweeg altijd weg van de hond. Laat je hond twee tellen achter de beloning in je hand aanjagen om het daarna te geven of gooi de beloning weg.
Pak me dan, als je kan!
De meeste honden vinden het erg leuk om achter hun eigenaar aan te rennen. Dit kun je gebruiken om jouw hond te leren dat met jou meelopen leuk is.
Geef je hond een voertje uit je hand en leg er één op de grond. Laat je hond het voertje opeten en ren weg. Laat je hond je ‘vangen’ en beloon hem met een voertje. Leg er weer één op de grond en herhaal.
Heb je meer tijd nodig om weg te rennen? Strooi dan meerdere voertjes op de grond.
Vastpakken is oké!
Honden zijn sterren in verbanden leggen. Reken er maar op dat jouw hond weet dat als je hem roept en wil aanlijnen dat de losloop-pret stopt. Het gevolg? Een hond die net buiten armlengte blijft als je hem roept.
Een veelgemaakte fout is dat eigenaren dan gaan graaien naar hun hond. Dit is funest voor de plezier in het hierkomen en aanlijnen. Oefen dus met het niet-spannend maken van het vastpakken van jouw hond. Gebruik hiervoor de twee-handen-methode (zie foto).

Doe een voertje in elke hand. Roep je hond en laat hem het eerste voertje opeten. Bied direct het tweede voertje aan terwijl je met je lege hand rustig van onderen zijn halsband of tuig vastpakt. Geef hem wat voertjes of strooi er wat op de grond terwijl je hem vasthebt en laat hem daarna weer los.
Maak aanlijnen geen voorspeller
Roep je hond tijdens de wandeling regelmatig bij je en beloon hem. Laat hem daarna weer verder gaan met waar hij mee bezig was. Wissel dit af met af en toe aanlijnen. Dus roep, beloon, lijn rustig aan en loop een stukje aangelijnd. Beloon voor netjes meelopen en laat hem daarna weer gaan.
Loopt jouw hond niet los maar aan een lange lijn? Geen probleem! Klik er een kortere lijn aan en maak de lange lijn los. Let er op dat je altijd eerst een tweede lijn vastmaakt voordat je de andere loshaalt om te voorkomen dat je hond per ongelijk los schiet.
Samengevat: hoe je jouw hond kunt leren loslopen
- Kijk altijd kritisch: laat je hond loslopen als het veilig kan en houd rekening met de puberteit. Je kunt je hond (tijdelijk) aan een lange lijn doen die je eventueel over de grond kunt laten slepen.
- Zorg dat je beweegt als je jouw hond roept. Zo kan hij je beter zien.
- Gebruik een fluitje in plaats van een gesproken commando.
- Wissel waar nodig af met beloningen of gebruik ‘die ene’ speciale beloning.
- Voeg beweging toe als je jouw hond beloont. Laat hem achter het voer of het speeltje aanjagen voordat je het geeft.
- Oefen op een leuke manier dat meelopen en hierkomen leuk is. Maak je hond ongevoelig voor vastgepakt worden aan zijn halsband of tuig om te voorkomen dat je hoeft te graaien. Roep je hond regelmatig bij je tijdens het loslopen en lijn hem af en toe tussendoor aan. Zo leert hij dat dit niet betekent dat alle pret stopt.
Kun je wel wat hulp gebruiken met jouw hond leren loslopen?
Of wil je in een veilige setting het hierkomen oefenen? Neem eens een kijkje bij de workshop ‘betrouwbaar loslopen (of aan een lange lijn)’. Liever 1-op-1 aan de slag? boek een gratis kennismaking zodat we je kunnen adviseren welke begeleiding het beste past bij jou en jouw hond!