Binnen neemt jouw hond zonder problemen voertjes aan en is hij de allerliefste. Eenmaal buiten is dit een ander verhaal en luistert je hond niet naar je. Hij lijkt hij geen interesse meer te hebben in de voertjes die hij thuis met liefde aanpakt. Kom je een hond of andere prikkel tegen dan kun je het helemaal schudden. Je kunt hoog of laag springen maar jouw hond is bezig met van alles, behalve met jou.
Is dit herkenbaar? Je bent niet de enige! In dit artikel
- Leggen we je uit waarom jouw hond binnen compleet ander gedrag laat zien dan buiten.
- Geven we je handvatten hoe je kunt voorkomen dat jouw hond over zijn spanningsdrempel gaat.
- Geven we je tips wat je kunt doen als hij toch wel over zijn spanningsdrempel schiet.
Wij kijken bij het trainen altijd naar de mate van bereikbaarheid van de hond. Dat wil zeggen:
- Neemt de hond beloningen aan? En welke beloningen wel en niet?
- Reageert de hond op stemsturingen of commando’s van de eigenaar;
- Lukt het de hond om na het waarnemen van een prikkel weer contact te maken met de eigenaar.
Dit alles geeft ons namelijk informatie over hoe het is met het spanningslevel van de hond. Dit is belangrijk omdat het ons informatie geeft over wat een hond op dat moment nodig heeft.
Al het gedrag wordt gestuurd door emoties. Dit kunnen positieve of negatieve emoties zijn. In het groene en gele deel is er nog een bepaalde mate van ratio: de hond kan helder nadenken. In het oranje en rode deel lijkt de ratio te zijn verdwenen. De hond is niet meer actief bezig met oorzaak en gevolg, maar reageert eerst en denkt dan pas na.
Hond luistert soms wel, soms niet
Het kan zijn dat een hond verspreid over meerdere uren of dagen dingen meemaakt waar hij spanning door ervaart. Als de hond tussendoor onvoldoende kan bijkomen kan dit er voor zorgen dat de spanning te hoog oploopt. Daarover lees je meer in dit artikel wat we vorige week publiceerden.
Maar ook van één gebeurtenis kan een hond zo onder de indruk zijn dat de spanning direct tot een kookpunt komt.
Dit alles heeft te maken met de spanningsdrempel. De spanningsdrempel is een figuurlijke drempel die aangeeft hoeveel spanning een hond aan kan om nog helder na te kunnen denken en kalm en stuurbaar te zijn.
Hoe snel de drempel wordt bereikt verschilt per hond en per situatie. Zolang je hond onder die drempel blijft (dus in het groen en geel) zit je goed. En vergis je niet: positieve spanning en negatieve spanning hebben vergelijkbare uitingen in gedrag.
Onder de drempel: de hond is bereikbaar en jij hebt controle
In het groene deel is de hond ontspannen en goed bereikbaar. Hij reageert op beloningen, is met de stem (bij) te sturen en maakt geregeld contact met de eigenaar. Dit is het meest ideale uitgangspunt. Hierbinnen kun je het beste nieuw gedrag aanleren.
De meeste honden bevinden zich in het groene deel wanneer ze thuis zijn en er verder geen spannende of opwindende gebeurtenissen plaatsvinden. Ze nemen voer aan en je kunt ze vaak zelfs belonen met hun eigen brokken of een standaard speeltje.
Hond luistert niet met het loslopen
Eenmaal buiten, bijvoorbeeld tijdens het loslopen, bevinden veel honden zich in het gele gedeelte. Buiten zijn er meer prikkels wat maakt dat de spanning wat toeneemt. Helemaal geen probleem, alleen moet je met een hogere waarde beloning komen om op te boksen tegen de afleidingen die de buitenwereld met zich meebrengt.
Over de drempel: de hond is niet bereikbaar en de controle is weg
Zit de hond in het oranje deel? Dan zal je merken dat de spanning toeneemt, de hond amper reageert op stem en ook niet meer reageert op beloningen. De hond luistert helemaal niet meer.
Hoe herken je of jouw hond in het oranje gedeelte zit?
- Jouw hond gaat zitten of liggen bij het zien van een prikkel;
- Hij gaat langzamer bewegen;
- Hij begint te staren (fixeren) naar een prikkel;
- Hij begint te trekken aan de riem;
- Hij wil geen voer meer aannemen.
Een hond in het rode gedeelte reageert echt nergens meer op. Het is alsof de stoppen doorslaan en de lichten uit zijn in zijn bovenkamer. Je kunt dit herkennen aan:
- Onbereikbaar gedrag;
- Uitvallen;
- Opspringen, soms gepaard met blaffen;
- Hyperactief gedrag dat niet bij te sturen is;
- Grommen, tanden laten zien, snappen.
Hond is over de drempel en luistert niet. Wat nu?
Is jouw hond over zijn drempel? Het enige wat belangrijk is, is om de hond uit de situatie te halen of proberen de situatie zo goed mogelijk door te komen. Pak de riem zo kort mogelijk en neem je hond mee.
Zorg dat je, als je merkt dat de hond uit zijn ergste emotie is, zorgt dat de hond de spanning laat afvloeien. Wat je kunt doen tijdens de wandeling:
- Doe een rustoefening;
- Laat je hond voertjes snuffelen;
- Kniel bij je hond neer en stel hem gerust;
Blijft de hond op scherp staan? Breek je wandeling of oefenmoment af, ga naar huis en zorg dat de hond spanning kan laten afvloeien:
- Doe een rustoefening;
- Geef je hond iets te kauwen, likken, snuffelen;
- Zorg dat je hond gaat slapen, eventueel door verplichte benchrust.
Samengevat
Wil je een hond nieuw gedrag aanleren, zorg dan dat je tijdens je training onder de spanningsdrempel blijft. Voorkom in de tussentijd zoveel mogelijk dat de hond over zijn drempel gaat.
Neemt de spanning toe, of komt het tot een kookpunt? Zorg dat je hond de spanning kan laten afvloeien tijdens de wandeling/training of breek deze af en zorg thuis voor rust.
Wil je hier graag met jouw hond mee aan de slag, maar weet je niet waar je moet beginnen? Plan een gratis kennismaking!