Aaagh! Die stomme hond!

Voel jij je weleens gefrustreerd wanneer jouw hond niet doet wat je wil? Hij trekt aan de lijn, hij bijt in je been of valt misschien wel uit naar andere honden. Precies vandaag kun je dat er gewoon niet bij hebben. Dit kan resulteren in het terugvallen naar primaire reacties richting je hond. Je kunt dan eigenlijk niet meer nadenken. Je begint flink te mopperen op je hond en geeft hem misschien zelfs wel rukken aan de lijn.

Ja, ook ik weet heel goed hoe dat is. Ik kan dan nog wel een rugzak vol met kennis en kunde meenemen naar een training maar wanneer ik een lange dag heb gehad en de controle verlies dan kan ook ik gaan mopperen op mijn hond. Het resultaat? Een hond die er niks van begrijpt en een schuldige ik.

Het is in alle gevallen niet de schuld van de hond, moge dat even duidelijk zijn. Als je ‘stomme hond’ roept bedoel je eigenlijk: ‘ik zou willen dat de situatie anders was’, gelukkig heb je daar zelf heel veel invloed op. Geef de volgende keer de hond dus niet de schuld maar ga aan het slag om de frustratie te voorkomen.

In dit artikel geef ik je vier tips waarmee je frustratie kunt voorkomen én nog belangrijker, hoe je die frustratie kwijt kunt raken.

‘Alles met te ervoor is slecht, behalve tequila’

Frustratie is een onderdeel van het leerproces die we ongetwijfeld allemaal tegen gaan komen. Het komt voor op momenten waarop je wel bewust bent van de nieuwe kennis maar nog niet volledig bekwaam om het ook in stresssituaties toe te kunnen passen waardoor je terugvalt in oude gedragingen. Je weet het wel, maar ergens ook niet.

Het liefst zou ik ervoor willen zorgen dat je tijdens het leren van nieuwe vaardigheden geen frustratie ervaart maar dit is in de praktijk niet altijd haalbaar.

Wel nog even dit

Mijn trainingsmethoden zijn geen van allen erop gericht om het jou zo moeilijk te maken dat je frustratie ervaart in het trainen van jouw hond. Dit geldt overigens ook voor jouw hond. Merk je dus dat je overmatig vaak in de knoop komt met wat ik je hebt meegegeven en zorgt deze knoop ervoor dat je niet verder kunt groeien? Neem dan alsjeblieft contact met mij op want dan kan ik met je meekijken. Want misschien past een andere manier wel beter bij jullie.

Ze zeggen niet voor niks: ‘oefeningen baart kunst’

Misschien heb je er weleens van gehoord maar als je leert ga je van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam, naar bewust bekwaam met als einddoel onbewust bekwaam. Het begint dus met dat je niet weet dat je er niks van bakt. Wat soms een heerlijk punt is om te zijn. Zeker als je met jouw hond niet tegen problemen aan loopt zou ik zeggen; ga lekker zo door. Maar misschien komt er ooit een moment dat je wel tegen problemen aan loopt die je niet zelf opgelost krijgt. Dan ben je bewust onbekwaam en kom je, als het goed is, bij mij. Ik ga je dan een hele hoop informatie en oefeningen geven die je zelf kunt gaan oefenen. En juist dat oefenen zorgt ervoor dat je bij de derde en vierde stap, bewust bekwaam en onbewust bekwaam komt.

Als je al jaren hetzelfde doet met je hond en je merkt nu dat je dat zult moeten gaan veranderen dan gaat daar veel tijd overheen. Je zult zelf bepaalde handelingen regelmatig moeten toepassen om er in eerste instantie handig in te worden en later om er een gewoonte van te kunnen maken. En eigenlijk pas als je er zelf handig in bent geworden kun je het op een volledig juiste manier aan je hond uitleggen. Het is dan ook niet voor niks dat ik zeg dat ik een docent ben voor jou als hondeneigenaar en dat jij het zelf aan je hond mag gaan vertellen.

Wat eventueel nog kan helpen is om de oefening zonder hond te oefenen door het aan iemand anders uit te leggen. Als je het zelf namelijk goed kunt vertellen dan kun je er ook vanuit gaan dat je het goed in je hoofd hebt zitten. Lukt dat nog niet, lees dan je aantekeningen nog een keer door. Bekijk filmpjes over het onderwerp of vraag het aan mij. 🙂

Tip 1: Oefen veel en vaak, eventueel zonder hond. Zorg dat je je plan in je hoofd hebt. Wees dus voorbereid.

Leren doe je door te vallen en weer op te staan

Tijdens de hondencursussen kies ik ervoor om geen instroommogelijkheid te bieden. De reden hiervoor is tweedelig. Namelijk dat de honden dan steeds moeten wennen aan een nieuwe hond in de groep wat voor onrust kan zorgen, maar ook omdat er dan moeilijker groepsvorming onder de eigenaren ontstaat. Ik wil graag dat jullie elkaar leren kennen, met elkaar praten en zelfs advies geven. Heel graag. Dat gaat met een vaste groep een stuk makkelijker. Simpelweg omdat de kans dat je je dan veilig voelt in de groep om fouten te maken groter is. En als onderdeel van het vorige punt, veel oefenen, hoort ook; van fouten leer je. Als je geen fouten durft te maken kun je ook niet voor jezelf ontdekken waar je leerpunten zitten. Wat dus al goed gaat en waar je nog wat meer aandacht aan zult moeten besteden.

Tip 2: Maak fouten (in een gecontroleerde omgeving) en zorg dat je hiervan leert.

Een veilige leeromgeving is belangrijk voor jou én de hond

De omgeving en andere mensen hebben een grote invloed op ons gevoel van veiligheid. Als hondentrainer vind ik dat mijn honden een goed voorbeeld zouden moeten geven. Maar ik heb nou eenmaal twee honden die niet in het beeld dat een doorsnee eigenaar heeft over een hond passen. Namelijk een blije allemansvriend. Want dat zijn mijn honden lang niet altijd. Om nog maar niet te spreken over het feit dat ik het niet erg vind dat mijn honden soms aan de lijn trekken. Ik ga dus weleens over straat met drie trekkende husky’s waarvan één blaft naar een hond die te dichtbij komt.. en ja, dat ziet er best chaotisch uit. Op z’n moment weet ik dat ik niet de rust heb om mijn training voort te zetten, want wat zal die andere eigenaar wel niet denken, en zorg ik ervoor dat ik meer afstand neem van de situatie.

Nu weet ik dat de mening van die andere eigenaar totaal niet relevant is én weet ik hoe ver ik al gekomen ben in onze training. Maar gevoel is nou eenmaal moeilijk uit te schakelen en zou ik eerlijk gezegd ook niet adviseren. Wat je makkelijker kunt controleren zijn je eigen acties. Zoek dus plekken op waar jij je prettig voelt en je helemaal jezelf kunt zijn.

We zeggen niet voor niks dat je met het trainen van honden in de woonkamer moet beginnen en pas later op zoek gaat naar locaties met meer prikkels. Dat is niet alleen voor de hond, maar ook voor jou. 😉 Het is tenslotte een stuk makkelijker om je hond te leren liggen in je woonkamer of in de achtertuin dan op een terras waar iedereen ziet dat je het al 567x gevraagd hebt.

Tip 3: Zet jezelf op voor succes. Zorg voor een veilige locatie zowel op fysiek en nog meer op emotioneel vlak.

De frustratie mag er zijn

Dan als laatst; de frustratie is er niet voor niks. Het is een boodschap vanuit jezelf die je laat weten dat je even niet meer weet wat je moet doen. En dat is helemaal oké. Luister naar je gevoel, bind je hond even aan een paaltje en tel tot 10. Adem in, adem uit. Gooi voor je hond wat voertjes in het gras, of ga een ander spelletje doen. (De oefening: ‘van voor naar achter’ of ‘weven’ zijn leuke opties.)

Kun je weer verder? Mooi.

Lukt het nog niet? Ook oké, loop gerust terug naar huis (niet vergeten je hond los te maken van het paaltje) en probeer het later nog een keer. De frustratie mag er zijn, je doet hartstikke je best! Laat het gevoel je niet overmeesteren en zet het om in handelingen die je kunt controleren.

Tip 4: Luister naar je eigen gevoel en zet dat om in acties die je kunt controleren.

Alles even op een rijtje

Tip 1: Oefen veel en vaak, eventueel zonder hond. Zorg dat je je plan in je hoofd hebt. Wees dus voorbereid.

Tip 2: Maak fouten (in een gecontroleerde omgeving) en zorg dat je hiervan leert.

Tip 3: Zet jezelf op voor succes. Zorg voor een veilige locatie zowel op fysiek en nog meer op emotioneel vlak.

Tip 4: Luister naar je eigen gevoel en zet dat om in acties die je kunt controleren.

En nogmaals, heb je het gevoel regelmatig frustratie te ervaren als het gaat om je hond. Ik help je graag!

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Silver Linings Hondentraining. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.

Hoi!
Wij zijn Remie en Leah

Wij zijn gespecialiseerd in het helpen van eigenaren om van hun hond een fijne huishond te maken. 

In onze blog delen we graag  onze kennis en ervaring op het gebied van hondentraining en -opvoeding. Wil je meer over ons weten? Kijk dan even hier. Veel leesplezier!

meer leesvoer