Puppycursus: waar moet je op letten?

Puppy’s hebben veel aandacht en begeleiding nodig om goed te kunnen opgroeien en zich te ontwikkelen tot een stabiele en sociale volwassen hond. Eén van de beste manieren om je puppy te helpen bij zijn opvoeding is door het volgen van een puppycursus. Het uitzoeken van een hondenschool in de buurt kan vrij lastig zijn. Ga je voor een puppytraining in de groep, of zijn jij en je pup beter geholpen met privé puppytraining? 

Jouw pup trainen en opvoeden

Geen twee honden zijn hetzelfde. Ook als je al jarenlang ervaring hebt met honden is het raadzaam om toch een puppycursus te volgen. Al is het alleen maar zodat je iemand hebt die met je meekijkt en je kan wijzen op je eigen blinde vlek. We zetten hieronder een paar zaken voor je op een rijtje waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een puppycursus in de buurt. 

Duur van de les

Puppy’s hebben over het algemeen een korte concentratieboog. Dit komt doordat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn en ze snel afgeleid raken door prikkels in hun omgeving. Om de korte concentratieboog van pups tegemoet te komen, maken we tijdens onze lessen gebruik van stretchers. Dit stelt de honden in staat om tussendoor even pauze te nemen. Daarnaast zorgen we ervoor dat onze lessen niet langer dan 45 minuten duren.

Groepsgrootte

Een te grote groep kan leiden tot overprikkeling en afleiding, wat ten koste kan gaan van de effectiviteit van de cursus. We adviseren om een puppycursus te zoeken waar de groep bestaat uit maximaal zes honden. Onze puppy– en puber groepen bestaan uit maximaal vier honden. Dit biedt genoeg ruimte voor individuele aandacht en maakt dat de instructeur de groep goed kan begeleiden. 

Kennis van de instructeur

Het is belangrijk dat instructeurs gediplomeerd zijn en beschikken over de juiste kwalificaties en kennis. Echter, een diploma is niet altijd een garantie voor kwaliteit. Het is daarom belangrijker om te kijken of een instructeur zich blijft bijscholen en op de hoogte blijft van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van hondentraining. Dit is waarom al onze instructeurs jaarlijks bijscholingen volgen over diverse hondgerelateerde onderwerpen. Daarnaast is niet elke hondentrainer een goede instructeur en vice versa.

Trainingsmethode

Elke modern opgeleide hondentrainer werkt op een positieve en hondvriendelijke manier. Dit wil zeggen dat goed gedrag wordt beloond met bijvoorbeeld voer of een speeltje en ongewenst gedrag wordt omgebogen. Ook is het belangrijk om goed te kijken hoe een hondenschool omgaat met individuele verschillen tussen honden en baas-hond combinaties. Wij werken met concepttraining waarbij je gaat werken aan de diepere laag die gedrag veroorzaakt. Onze instructeurs zijn echter zo breed opgeleid dat we indien nodig aspecten uit andere methoden kunnen inzetten om iemand te helpen. 

Onderbuikgevoel

Benieuwd of een hondenschool bij je past? Vraag of je een les kunt komen kijken. Op deze manier kun je zien of de omgeving geschikt is voor jou en je pup en of de trainingsmethode je aanspreekt. Een goede hondenschool heeft niks te verbergen en zou daarom geen enkel probleem moeten hebben met het ontvangen van geïnteresseerden. Het geeft je als eigenaar ook de kans om vragen te stellen en een beter beeld te krijgen van wat je kunt verwachten tijdens de puppycursus. Daarom kun je bij ons altijd een gratis kennismaking inplannen, of een afspraak maken om te komen kijken bij de cursussen.  

Groepscursus of privéles?

Het is belangrijk om te beseffen dat pups, net als mensen, verschillende talenten en vaardigheden hebben en zich op hun eigen tempo ontwikkelen. Het kan daarom helpen om creatiever te zijn in de manier waarop je de pup traint en zijn intelligentie stimuleert. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van spelletjes en activiteiten die passen bij de interesses en capaciteiten van jouw pup. Op deze manier wordt het trainen leuker en uitdagender voor de pup en zal hij zich meer gemotiveerd voelen om te leren. Wij werken daarom met dynamische spellen om belangrijke vaardigheden op een leuke manier aan te leren. 

Wanneer kun je beter privéles volgen? 

Natuurlijk is het belangrijk om de basisvaardigheden van gehoorzaamheid te trainen met je pup, maar het is minstens zo belangrijk om rekening te houden met de individuele intelligentie en behoeften van je pup. Het is belangrijk om te beseffen dat pups, net als mensen, verschillende talenten en vaardigheden hebben en zich op hun eigen tempo ontwikkelen. Het kan daarom helpen om creatiever te zijn in de manier waarop je de pup traint en zijn intelligentie stimuleert. Dit zorgt voor een betere band tussen jou en je pup en maakt het trainen leuker en uitdagender voor beide partijen. Als je het gevoel hebt onvoldoende te zijn geholpen met een groepscursus kun je (aanvullend) privé puppytraining overwegen. 

Samenvatting 

Een goede hondenschool uitzoeken die past bij jou en je pup kan lastig en overweldigend zijn. Toch is het belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt. We zetten alles nog even voor je op een rijtje: 

  • Ga voor een puppycursus waar de les niet te lang duurt (max. 45 minuten) en waar de honden tussendoor ook een pauze (kunnen) nemen. 
  • Hoe groter de groep, hoe minder persoonlijke aandacht. Wij kiezen daarom standaard voor maximaal vier pups/pubers per groep. 
  • Vraag naar welke opleiding(en) en bijscholingen de instructeurs hebben gevolgd.
  • Kies voor een hondenschool waar wordt gewerkt met beloningen zoals voer of spel. Vraag of de instructeurs ervaring hebben met het werken met verschillende rassen.
  • Volg je onderbuikgevoel. Je moet een klik voelen met de instructeurs en de werkwijze van de hondenschool. Ga kijken bij een les of plan een kennismaking. 
  • Niet alle pups gedijen goed in een groepscursus. Ook heb je soms een hele specifieke opvoed- of trainingsvraag. Een (aanvullende) Privéles of privé puppycursus kan dan uitkomst bieden.

Hoi!
Wij zijn Remie en Leah

Wij zijn gespecialiseerd in het helpen van eigenaren om van hun hond een fijne huishond te maken. 

In onze blog delen we graag  onze kennis en ervaring op het gebied van hondentraining en -opvoeding. Wil je meer over ons weten? Kijk dan even hier. Veel leesplezier!

meer leesvoer