Waarom heeft mijn hond geen aandacht voor mij?

Jouw hond heeft heel veel aandacht voor de omgeving. Alles wat beweegt, lekker ruikt en er interessant uit ziet krijgt de aandacht van jouw hond. Terwijl jij als een soort verloren ziel, met de riem in de hand, achter jouw hond aan loopt. Het moge duidelijk zijn, jouw hond heeft geen aandacht voor je. Dit komt simpelweg omdat je te saai bent.

Oke, te saai is wel erg kort door de bocht. En ja, er zijn nog vele vele andere redenen waarom jouw hond heel erg aan de lijn trekt als hij een andere hond ziet. In dit artikel wil ik wat vertellen over voorspelbaarheid en het effect op onze hond.

Mensen zijn langzaam en onhandig.

Honden zien de wereld ongeveer 25% langzamer dan wij. Specifiek zien wij de wereld in 60 frames en honden in 80 frames per seconde[1]. Dit houdt simpelweg in dat de beweging die wij maken voor de hond 25% langer duurt, ze hebben dus meer tijd om hun gedrag hierop aan te passen. Daarom kunnen honden in milliseconden keuzes maken zoals de juiste kant op springen om een bal te vangen terwijl wij op datzelfde moment nog niet eens door hebben dat de bal van richting veranderd is. Honden zien onze bewegingen dus als langzaam en, als ik eerlijk naar mijzelf kijk, vast ook als reuze onhandig.

Willekeur en variatie vinden wij moeilijk.

Los nog van het feit dat ze onze bewegingen van ver zien aankomen zijn wij ook niet zo goed in afwisselingen en willekeur. Een oefening waarbij je de hond vraagt om te gaan liggen ziet er meestal altijd hetzelfde uit. De hand gaat in de zak, die pakt een koekje. We laten de hond even aan het koekje ruiken, de hand gaat omhoog totdat de hond gaat zitten. Daarna gaat de hand naar beneden totdat de hond gaat liggen en dan krijgt de hond het koekje. Eigenlijk het enige dat de hond nu gedaan heeft is met zijn neus achter het koekje aan gegaan totdat hij in de positie lag die wij als einddoel hadden bedacht. De volgende keer weet de hond dus precies welk riedeltje je gaat doen als je het liggen wil oefenen. Grote kans dat je hond het na twee keer wel gezien heeft.

Ook wanneer je met een oefening zo ver bent om een beloning te gaan variëren en afbouwen blijven we grotendeels voorspelbaar. Je kunt dit voor jezelf testen met een dobbelsteen. Schrijf 6 getallen op van 1 tot en met 6 waarop jij denkt dat de dobbelsteen terecht komt als je heb zes keer achter elkaar dobbelt.

Doe maar 😉

Grote kans dat je nu geen lijstje hebt met alleen 6’n of alleen 1’n. Want ondanks dat we een zo willekeurig rijtje proberen te maken, toch zit er een soort patroon in. En dat is helemaal te begrijpen want we gaan erbij nadenken. “Wat zou een willekeurige dobbelsteen doen?” Juist dat nadenken zorgt ervoor dat de willekeur verdwijnt. Want elke keer als je de daadwerkelijke dobbelsteen zou rollen is de kans dat er een getal tussen de 1 en 6 wordt gegooid even groot.

Kortom; de hond ziet al van ver aankomen wat we van plan zijn en zelfs als we denken te gaan variëren blijven we toch in bepaalde patronen hangen.

Is die voorspelbaarheid dan zo erg?

Die voorspelbaarheid daar kunnen we niet heel veel aan doen, we zijn nou eenmaal langzame wezens. Dat is ook helemaal geen ramp, en voor sommige honden zelfs erg fijn. Maar met die voorspelbaarheid gaan spelen kan er wel voor zorgen dat de training interessant wordt en blijft.

Voor veel honden is het niet zo moeilijk om de aandacht erbij te houden als er geen andere prikkels in de buurt zijn. Komt er dan een andere hond in beeld, is dit de nieuwe en onvoorspelbare prikkel. Iets interessants. Er even vanuit gaande dat jouw hond zich helemaal oké voelt richting andere honden en geen reactiefgedrag laat zien. Want als de hond dan geen aandacht voor je heeft een andere reden. Spelen met onvoorspelbaarheid gaat vooral helpen bij honden die de wereld om hun heen (té) leuk vinden.

Oke, maar hoe kan ik dit thuis doen?

Eerst is het zaak om te observeren in hoeverre jij bepaalde dingen in patronen doet en welk effect dit op jouw hond heeft. Als je gaat wandelen en zodra je de deur uit gaat ben je het contact met je hond kwijt, wat doe jij en wat vraag je van de hond alvorens je de deur uit gaat? En zodra je op de stoep staat, laat je je dan meetrekken naar de dichtstbijzijnde grasstrook? En als je dan vervolgens een andere hond ziet, houd je dan de riem kort of ga je al van te voren met koekjes zwaaien? Allemaal voorspellers die voor jouw hond het oude gedrag opwekken.

Dus; probeer eens iets anders. Strooi voer in de berm, neem een, twee, drie ballen mee. Ren naar het grasstrookje, laat je hond over een boomstrook lopen of kruip zelf op handen en knieën over straat. Oke, die laatste is misschien wat gek, maar pas wanneer je dat oordeel kan loslaten kun je ‘out of the box’ denken.

Naast het afwisselen van de manier hoe we oefeningen vragen of de beloning aanbieden kan het soort beloning ook een grote variatie betekenen. Eerder schreef ik al een artikel over het gebruik van beloningen. Die lees je hier.

Even samengevat:

Jouw hond heeft zijn aandacht graag bij prikkels die onvoorspelbaar zijn. Zelf kun je dat gebruiken door oefeningen in zowel de training als de opvoeding zo gevarieerd, willekeurig en simpelweg gek aan te bieden. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Zowel tijdens de groepslessen als de privélessen ga ik spelenderwijs met je aan de slag. Door hetzelfde doel op verschillende manier te oefenen blijft het niet alleen voor de hond leuk en afwisselend, ook jij als eigenaar blijft geprikkeld.

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Silver Linings Hondentraining. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.

Referentie 1: DOES TIME GO BY SLOWER FOR YOUR DOG? – Critterfacts

Hoi, ik ben Remie

In mijn blog vertel ik over mijn kijk op de hondentraining en -opvoeding. Soms met wat humor en soms met een wat meer serieuze noot. Wil je meer over mij weten? Kijk dan even hier. Veel leesplezier.

meer blogs

Is er nog wel écht aandacht voor onze hond?

Als onze ogen gericht zijn op die smartphone, wat missen we dan allemaal van de wereld om ons heen? Hoeveel échte aandacht krijgt de hond nog tijdens de wandeling wanneer wij als begeleiders met de telefoon in onze handen lopen? En daarnaast, in hoeverre is het eigenlijk verstandig om je aandacht te verdelen tussen je hond en je telefoon? Helemaal wanneer je hond losloopt.

Opspringen en ander ongewenst gedrag afleren

Er zijn maar weinig eigenaren die zullen zeggen dat hun hond nooit fout gedrag laat zien. Er is altijd wel iets wat ze eigenlijk liever zouden afleren. Naast het trekken aan de lijn is het opspringen een van de meest voorkomende ergernissen bij eigenaren. In dit artikel lees je hoe je ongewenst gedrag, zoals het opspringen kunt afleren. Of beter gezegd kunt omdenken.

Beloon jij jouw hond met een beloning?

Tijdens mijn lessen spreek ik vaak over het belonen van je hond. We werken tenslotte op een positieve en beloningsgerichte manier. Elke hondeneigenaar interpreteert dit anders, sommige eigenaren vinden een aai over de bol een beloning en andere eigenaren belonen met een stuk biefstuk. Is de beloning die jij voor je hond gebruikt voor hem ook wel echt een beloning of denken wij dit alleen maar?