Het is een veelgehoorde en begrijpelijke ergernis van eigenaren: ‘Mijn hond trekt aan de lijn. Hoe kan ik hem dit afleren?’ Trekken aan de lijn is vaak het gevolg vaak meerdere oorzaken. Wat de oorzaak ook is, het is erg irritant, pijnlijk en soms zelfs gevaarlijk als jouw hond je over straat sleurt en/of buiten alleen maar bezig is met andere dingen dan met jou.
In dit artikel gaan we dieper in op de volgende tips:
1. Zorg voor meer kalmte;
2. Kies het juiste materiaal;
3. Kies de juiste riemlengte;
4. Geef je hond voldoende tijd om te snuffelen;
5. Laat hem eerst zijn behoefte doen;
6. Leer je hond wat de regels zijn.
Hond trekt aan de lijn: redenen waarom een hond trekt
Als een hond trekt aan de lijn is dat een uiting van spanning. Dit kan zowel positieve als negatieve spanning zijn. Wat mogelijke oorzaken zijn en hoe je deze kunt ondervangen vertellen we je in dit artikel. Zo kan ook jij weer ontspannen wandelen!
1. Zorg voor meer kalmte
Kalmte is de tegenhanger van opwinding. Bij veel honden begint de spanningsopbouw al bij het zien van de riem. Deze spanning zorgt er voor dat de hond gaat trekken. Bouw rustoefeningen in na het aanlijnen, voordat je gaat wandelen. Gebeurt er iets tijdens de wandeling waardoor de spanning oploopt? Doe weer een rustoefening zodat de spanning kan afvloeien.
Je kunt een gebrek aan kalmte ook herkennen als jouw hond heel snel afgeleid is buiten, geen voer of andere beloning wil aannemen, geen aandacht heeft voor jou en/of blaft op straat naar honden, mensen, fietsers of auto’s.
2. Kies het juiste materiaal
Daarmee bedoelen we datgeen wat past bij jou en jouw hond. Vaak gaan honden meer trekken als ze een halsband om hebben. Dit komt omdat ze spanning krijgen van het vervelende gevoel wanneer er druk op de nek komt te staan.
Het voordeel van een tuig is dat de druk als ze trekken niet op de hals komt te liggen. Hiermee worden blessures voorkomen. Dat honden per definitie meer gaan trekken van een tuig is in ieder geval een mythe. Echter, sommige honden vinden een tuig onprettig, wat spanning geeft waardoor een hond aan de lijn trekt. Dan kan een halsband het trekken juist verminderen.
Let op! Het niet aan willen van een tuig kan een medische oorzaak hebben (bijv. buikpijn of rugklachten). Wat ook nog meespeelt is het materiaal waar het tuig van is gemaakt en hoe het tuig aansluit op het lichaam van de hond. Kies in ieder geval voor een goed passend Y-tuig.
3. Kies de juiste riemlengte: voorkom dat je hond trekt aan de riem
Honden hebben van nature een hoger looptempo dan mensen. Daarnaast zijn veel hondenriemen rond de anderhalve meter lang. Deze combinatie maakt dat er al gauw spanning op de lijn komt te staan, zeker wanneer je een kleine hond of een pup hebt. Het helpt om een langere lijn te gebruiken van minimaal drie tot vijf meter zodat de hond in zijn eigen tempo kan lopen zonder dat de hond aan de lijn trekt.
Met een lange lijn bedoelen we in dit geval geen uitrolriem (flexilijn). Deze lijnen zijn alleen geschikt voor honden die niet trekken. Het trekken aan de riem afleren gaat namelijk lastig als hij loopt aan een lijn die continu op spanning staat.
4. Geef je hond voldoende tijd om te snuffelen
Door te snuffelen nemen honden de wereld in zich op. Snuffelen werkt ook stressverlagend en kalmerend. Maak elke dag dus tijd voor snuffelwandelingen: wandel in plaats van een bepaalde afstand een bepaalde tijdsduur en geef je hond de tijd om rustig te snuffelen.
5. Laat hem eerst zijn behoefte doen
Ben je wel eens aangekomen bij een evenement met een volle blaas? Dat je eerst echt even naar de wc moest voordat je rustig een rondje ging lopen? Voor jouw hond is dat niet anders.
Merk je dat jouw hond de eerste paar minuten (erg) trekt, totdat hij heeft gepoept/geplast? Goeie kans dat hij gewoon heel nodig moest. Verwacht dan niet van jouw hond dat hij dan netjes met je meeloopt. Verhoog je tempo of geef hem wat meer lijn zodat hij vlot kan doorlopen om zijn behoefte te doen. Ga pas daarna weer aan de slag met het wandelen zonder trekken.
6. Leer je hond wat de regels zijn: wandelen zonder trekken
Wat aandacht krijgt groeit. Als je denkt “Ik wil dat de hond niet trekt”, dan is de kans groot dat de nadruk komt te liggen op het trekken. Oftewel: je onderneemt pas actie als de hond trekt.
Leg in plaats daarvan de focus op “Ik wil dat de hond met een ontspannen lijn meeloopt”. Je zult merken dat de focus dan komt te liggen op actie ondernemen als de hond niet trekt. Deze momenten kun je dan belonen. Staat er toch spanning op de lijn? Beloon dan als de hond weer contact maakt en geef de beloning bij jou.
Samengevat: hoe je trekken kunt afleren
Trekken aan de lijn kan meerdere oorzaken hebben. Wat belangrijk is, is het vergroten van kalmte voor en tijdens de wandeling. Is dit heel moeilijk voor jouw hond? Ga dan op zoek naar de oorzaak van de onrust.
Sommige honden vinden een halsband prettig. Andere honden lopen liever met een tuig. Het voordeel van een tuig (mits dit een goed passend Y-tuig is) is dat de kans op blessures aanzienlijk vermindert. Dat honden meer gaan trekken van een tuig is een mythe.
Zorg dat je een riem hebt die lang genoeg is zodat jullie allebei in een ontspannen tempo kunnen lopen. Geef je hond voldoende tijd om te snuffelen en laat hem eerst zijn behoefte doen voordat je verwacht dat hij rustig met je meeloopt.
Buig uitspraken zoals “ik wil dat hij niet trekt” om naar “Ik wil dat hij met een ontspannen lijn meeloopt”. Zo komt de focus te liggen op het ontspannen wandelen. Beloon deze momenten.
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij afleren van het trekken aan de lijn?
Wacht niet langer. Start met genieten! Plan een gratis kennismakingsgesprek voor advies wat het beste bij jou en jouw hond past.