Verandering kost moed

Stugheid, niet willen meebewegen en de beste stuurlui staan aan wal. Die drie dingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want deze drie punten beschrijven een groot deel van de hondenliefhebbers. Niet allemaal, rustig maar, je hoeft niet direct op je tenen getrapt te zijn. Maar geef het maar eerlijk toe, wel een groot gedeelte.

 

Verandering is moeilijk. Zeker wanneer verandering plots en ineens moet en helemaal wanneer het opgedragen wordt, dan ontstaat er weerstand. Want veranderen, groeien en leren gaat met vallen en opstaan. Iemand kan pas veranderen als hij daar ook voor open staat. Dat vallen is tenslotte heel erg eng. Dat betekent namelijk dat er iets niet goed gegaan is. In de huidige maatschappij waarbij alles zo online staat en er genoeg keyboard warriors zijn die je wel even aan de schandpaal willen binden is het extra spannend. Veranderen en daarbij durven vallen, daar is moed voor nodig.

 

Niet veranderen betekent vaak stilstaan. en stilstaan, dat is achteruitgang. Achteruitgang, dat wil niemand. Dus laten we vooral zo vaak vallen totdat onze knieën  blauw zijn en onze handen geschaafd, want als we dan weer opstaan, dan weten we dat we gegroeid zijn.

 

Volgens citaten.net is Stilstand is achteruitgang van de geest een uitspraak van Carel Vosmaer, een Nederlandse auteur uit 1826-1888, een andere bron voor de gevleugelde uitspraak is niet snel te vinden. Volgens Tineke Blokzijl, coach voor introverte vrouwelijke ondernemers, is stilstand geen achteruitgang. Ook Walther Ploos van Amstel, Docent aan de Vrije universiteit en Hogeschool van Amsterdam is er niet mee eens dat stilstand achteruitgang is. Ook ik ben van mening dat het niet mogelijk is om stellig te zeggen dat stilstand achteruitgang is. Er zijn meer factoren die beslissen of je voorwaarts moet of stil moet blijven staan. Altijd maar rennen en vliegen zorgt namelijk ook niet voor goede resultaten. Snelheid zegt tenslotte alleen iets over hoe hard je gaat, niet hoe ver je gaat komen. Maar laten we maar voor het gemak vanuit gaan dat achteruitgang in het trainen van honden niet erg gewenst is. (ook al is dat ook niet helemaal correct, want even opnieuw beginnen is soms beter dan onjuist doorgaan. De vraag is dan in hoeverre dit feitelijk achteruitgang is. Hier is nog een hele studie van te maken.)

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving