Wanneer is goed, ook echt goed?

"AF! Ga nu gewoon AF!" Dit hoor ik een vrouw tegen haar hond roepen. Aan haar irritatie te horen is ze al een tijdje bezig om haar hond op het kleedje te krijgen. De hond wil wel gaan liggen, maar niet op het kleedje. Maar dat is niet goed, hij moet toch echt op het kleedje gaan liggen. Dit zorgt voor frustratie bij de hond en bij de mens. Want de hond doet tenslotte wat zij vraagt maar blijkbaar is dit niet goed genoeg.

 

Het doet mij denken aan een voorbeeld die ik op social media voorbij zag komen. Ik weet de bron niet meer helaas, dus excuses voor het niet noemen van de bron. De instructeur vraagt aan de eigenaar; "welke dag is het vandaag?" De eigenaar antwoord met de datum van die dag. De instructeur vraagt opnieuw welke dag het vandaag is. De eigenaar antwoord met de dag van de week. Maar opnieuw stelt de instructeur de vraag welke dag het vandaag is. De eigenaar snapt het niet meer en vraagt aan de instructeur wat het antwoord is dat hij wil horen. Hoewel beide antwoorden goed waren kwam er geen bevestiging op het antwoord resulterend in verwarring en frustratie. Dit geld ook voor de hond. Wanneer er geen bevestiging komt dat de hond in de goede weg is, hoe moet de hond dan weten dat hij goed bezig is?

 

Wat kun je dan wel doen? Leer je hond een bijna goed cue aan. Bijvoorbeeld een oh-oh, waarbij je hond leert dat hij in de goede weg zit maar dat het nog niet helemaal is wat je wilt zien. Een vereiste hiervoor is wel dat je dan je hond wel helpt de goede weg op en gaat voor succes. Dus lukt het daarna nog niet, dan is je niveau te hoog en dien je de oefening op een lager niveau te oefenen.

 

Soms is niets doen ook al voldoende. Vraag je hond om iets te doen en als het iets kleins is zoals een kleedje, beloon hem en laat hem lekker naast het kleedje liggen. Als je hond daar zelf voor kiest, dan is dat toch ook helemaal prima. Het scheelt in ieder geval een hoop stress bij beide partijen.

 

Dit artikel is geschreven door Remie Brink van Silver Linings Hondentraining. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klaar om aan de slag te gaan?


Remie Brink  |   Email: info@silverlinings.nl   |   Telefoon: 06-15060749   |   Roggestraat 7, Halle te Gelderland    |   KvK: 69856753     |   OB Nr: 218312702B01

Regio: Bronckhorst, Doetinchem, Aalten, Ruurlo, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en omgeving